Bajba került Litvániában a Revolut. Egy képviselő arra kéri az ország nemzetbiztonsági bizottságát, hogy vizsgálja ki Nikolay Storonsky cégalapító orosz kapcsolatait.

Nikolay Storonskyra rájár a rúd mostanában (Fotó: Photo by Kimberly White/Getty Images for TechCrunch CC-BY)

A céget azzal vádolta meg Stasys Jakeliūnas, a litván parlament pénzügyi és költségvetési bizottságának elnöke, hogy közeli szálak kötik a Kremlhez, ami miatt a korábban szovjet tagköztársaságként létező, a szabadságát csak 1990-ben elnyerő Litvániában a fintech cég gyanúsnak számíthat. A vádak nem újak, de ettől még elveszítheti a Revolut a 2018. decemberében megszerzett EU-s banki licencét.

A vádak szerint az Oroszországban született Nikolay Storonsky apja a Gazprom orosz, állami kézben lévő gáz- és olajipari cég egyik osztályának a vezetője. Ez pedig elég ahhoz, hogy a céget is Kreml-közelinek tartja a parlament és vizsgálat induljon az után, hogy a Revolut banki licence megmaradhat-e. A kép azonban nem ennyire tiszta. Storonsky apja a Promgaz nevű, a Gazprom tulajdonában lévő kutatás-fejlesztési cég vezetője. Ami még érdekesebb, hogy a cég sajtóosztálya szerint az 1984-ben, azaz a Szovjetunió felbomlása előtt született Storonsky ukrán, társa Vladyslav Yatsenko pedig ukrán-lengyel, jelenleg pedig mindketten brit állampolgársággal rendelkeznek, családjuk is Nagy-Britanniában él.

A litván parlament azonban csütörtökön arról tárgyalt, hogy kivizsgálja-e, hogy az orosz kötődés „politikailag sérülékennyé” teszi-e a céget. A kérdés korábban is felvetődött, mint ahogy az is, hogy a Revolut egyik befektetője a hongkongi székhelyű DST Global, amelyet Yuri Milner orosz-izraeli befektető alapított. Érdemes legalább zárójelben hozzátenni, hogy a Milner-féle cég befektető a Facebookban, a Twitterben vagy épp a 23andMe-ben is.

„Mindig átláthatóan álltunk hozzá a litván szabályozó hatósággal kapcsolatos ügyeinkhez és a banki licencünk megszerzéséhez, a jövőben is így fogunk tenni. Nincs semmi rejtegetnivalónk, kértük a bizottságot, hogy dolgozzunk együtt, hogy az állásfoglalási indítvány vitás pontjait rendezzük” – mondta a Fintechradar kérdésére Stefan Bogucki, a Revolut szóvivője. A cég ugyanezt a nyilatkozatot adta több, a litván ügyről tudósító híroldalnak is.

Azt biztosan ki lehet jelenteni, hogy a Revolut előtt, ami 18 hónapos átvilágítás után szerezte meg a litván banki licencet, zivataros hónapok állnak. A kremlközeliség vádját felvető képviselő januárban és februárban is a parlament elé vitte a Revolut ügyét. A Revolut appjának és bankkártyáinak felhasználói azonban megnyugodhatnak – ha a csütörtöki ügyfélszolgálati üzemzavart megúszták – mert a cég egyelőre egy brit e-money licenc birtokában működik. És ahogy a Brexit csúszik egyre távolabb, ez még jó is lesz egy darabig.

A Revolut-ügy azonban csak a kezdet lehet egy nagyobb litván fintech vitában. Jakeliunas a Financial Times-nak adott nyilatkozatában már arról beszélt, hogy az ország jegybankja túl gyorsan akarja az országba csábítani a fintecheket, ellenben nem rendelkezik a kockázat felméréséhez és kezeléséhez szükséges személyzettel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?