Nincs túlkínálat a tőkéből, ezért idősebb, de nagyon felkészült startupperek jutnak el a versenyekre. Körkép a déli régióból.

Technikailag felkészültek a balkáni startupok, összességében felkészültebbek, mint a magyarok – mondta Hild Imre, a Global Traction vezérigazgatója a StartupRadarnak. Hild a Belgrade Venture Forum szerbiai starupos rendezvényen a verseny zsűrijének tagja volt, és egy kerekasztalban is beszélt.

A kilenc, ex-jugoszláv tagállam alkotta régió cégeit és programjait bemutató rendezvény inkább a nemzetközi trendekről, a világba való kitekintésről szólt. Nem az volt a fókuszban, hogy mi fog kirobbanni a Balkánról. A régió egyelőre elmaradottabb, egy olyan elfelejtett világ, ahonnan a tehetségeknek ki kel törniük. „Nincs meg a tőke túlkínálat luxusa” – mondta Hild.

Belgrade Venture Forum / Facebook
Belgrade Venture Forum / Facebook

Ugyanakkor a Belgrade Ventures Forum azt is bizonyította, hogy van miért figyelni a Balkánra. Hild egyik megfigyelése, hogy a startupok alapítói átlagosan bő öt évvel idősebbek, mint a magyar startupos eseményeken megforduló alapítók. Huszonnégy éves, az egyetemet frissen befejezett cégvezérek helyett a harminchoz közelítő, több tapasztalattal rendelkező vezetők adták elő az ötleteiket. A cégvezetők nagyon tisztában is voltak azzal, hogy mit építenek. „Nem kétmillió dollárt szerettek volna kapni, tudták, hogy arra van szükségük, hogy minél több ügyfélhez jussanak el” – mondta Hild.

A szakértő a 2016-os évben beinduló trendek közül arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre kevesebbet akarnak tulajdonolni az emberek, és ezzel párhuzamosan egyre több mindent bérelnek. Ez volt a Mary Meeker veterán elemző által összeállított 2016-os trendlista egyik legfontosabb eleme is.

A bérlésre való átállásnak pedig pénzügyi következményei is vannak. A sárga csekket fintech megoldások váltják. Az e-commerce platformszolgáltatók és fizetési szolgáltatások pedig halálpontosan tudják, melyik cégnek érdemes hitelt adni, hiszen a szemük előtt zajlik a teljes pénzforgalom – mondta Hild.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?