A Mastercard kisvállalkozókat vizsgáló régiós felmérése szerint a magyar kkv-k többsége teljesen elégedett a rendelkezésére álló pénzügyi szolgáltatásokkal. Pató Pál híradó következik.

A Mastercard kisvállalkozókat vizsgáló régiós felmérése szerint a magyar kkv-k többsége teljesen elégedett a rendelkezésére álló pénzügyi szolgáltatásokkal. Pató Pál híradó következik.

Felmérte a Mastercard a közép-európai kis- és középvállalkozások piacát. Az eredmények nem mindig meglepőek, de legalább adatokkal támaszthatunk alá sok olyan dolgot, amit korábban is sejtettünk. A Mastercard CEE SME Monitor fő megállapításai a következők:

  • a közép-európai kkv-k negyede kereskedelemmel foglalkozik, 16,5 százaléka szolgáltató tevékenységet végez, 11,8 százaléka pedig gyártási tevékenységet folytat.
  • a kkv-k a teljes üzleti szektor 99 százalékát teszik ki az összes vizsgált országot tekintve.
  • a kkv-k kétharmada maximum kilenc főt foglalkoztató mikrovállalkozás. Magyarországon ez az arány 69 százalék.

A Mastercard felmérte a kártyás fizetéshez fűződő attitűdöket is. A többség (60%) szerint a bankkártya elfogadás egyszerűsíti a mindennapi működést. Negyvenhat százalék szerint vonzó az új vásárlók számára. És közel egyharmad (28%) szerint nagyobb biztonságérzetet nyújt. A leggyakrabban említett előnyök a kényelem, a biztonság és a növekedési potenciál volt.

A banki utalás a kedvencünk

A fenti számokat természetesen annak tükrében kell vizsgálni, hogy a kereskedelmi és a szolgáltató tevékenységet végző kkv-k esetében elképzelhető a kártyás fizetés. A gyártási tevékenységhez azonban már nehezen passzol. Ezt támasztja alá az is, hogy Eölyüs Endre, a cég Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója szerint a vállalkozások 38 százaléka elmaradásban van az elektronikus fizetések terén, mert az nem illeszkedik az üzleti modelljükhöz.

„A CEE KKV Monitor alapján azt is elmondhatjuk, hogy hogy a kereskedők 28 százaléka már vizsgálja az egyérintéses- és mobillal történő fizetések lehetőségét” – idézi Eölyüst a cég sajtóközleménye. A felmérés szerint a leggyakoribb fizetési forma a bankszámláról történő utalás (57,9 százalék), a magyar vállalkozások esetében pedig ez még magasabb, közel 87 százalékra rúg. Érdemes lesz ugyanezt megvizsgálni a 2019-ben életbe lépő azonnali utalási rendszer élesedése után, valószínűleg ez még népszerűbbé teszi majd a banki utalást, ha ez egyáltalán elképzelhető.

A készpénzt letettük, de amúgy nem vágyunk változásra

A készpénzes fizetés messze nem halt még ki a régióban. Bulgáriában és Görögországban tartja magát leginkább a készpénz. Magyarországon a tranzakciók 17 százaléka bonyolódik így.

A kkv-k fejlődésének régiós gátjai a felmérés szerint az alacsony vásárlóerő, a magas járulékok és a bonyolult bürokrácia. Magyarországon a válaszadók 22 százaléka szerint a piaci körülmények, 18 százalék szerint pedig a magas adók jelentik a legnagyobb problémát.

A kkv-k többsége (81%) elégedett a rendelkezésére álló pénzügyi szolgáltatásokkal. Ez talán az az adat, ami a kkv-kat célzó pénzügyi szolgáltatásokat tervező fintechek számára a legérdekesebb lehet. Igaz, a kutatásból az is kiderül, hogy a magyar kereskedők 56 százaléka vásárlói nyomásnak engedve tette elérhetővé a kártyás fizetést.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?