Nem csak a lakások kiadásával lehet pénzt keresni az Airbnbvel. A lakáshotelek takarítását, a turisták fogadását, de az egész üzemeltetést is ki lehet adni már startupoknak. Nézzük mit kínálnak.

Itthon csak Budapesten több mint 5000 lakás és szoba kiadó az Airbnb-n. A lakáshotelek kiadása elsőre nagyon vonzó, az ingatlan tulajdonosa igen jó bevételeket termelhet vele. Csak éppen a legtöbben azt nem számolják hozzá, hogy a bérlakás helyett hotelként üzemelő lakásokkal rengeteg munka van, nem elég a bútorozott szoba, felszerelt konyha, hetente, de akár naponta mosni, takarítani kell, a vendégek ügyes-bajos dolgait intézni, ez sok munkaórát jelent. Ezért már itthon is több szolgáltatás alakult a lakáshotelek üzemeltetésének megkönnyítésére, de olyan is van már, ami a többi lakót védené a turistáktól. Az Airbnb-re és a sharing economy-ra épülő, és általában az üzemeltetés bizonyos feladatait a bevétel százalékáért átvállaló startupok virágoznak.

Sok olyan szolgáltatás van, amit az egyszerűség kedvéért a sharing economy, azaz a megosztáson alapuló gazdaság, alá sorolunk be. Az eredeti elmélet szerint ezekben az a közös, hogy üresen álló, kihasználatlan erőforrásokból csinálunk pénzt azzal, hogy bérbe adjuk őket, amikor mi nem használjuk. A gyakorlat azt mutatja, hogy ezek a szolgáltatások több dologban különböznek, mint amiben hasonlítanak.

A megosztás például nem mindig valósul meg. Egy Uber sofőr nem az üresen álló kocsiját adja kölcsön, hanem arra az egy útra nekünk dolgozik. A szolgáltatások egy részére találóbb a gig economy, amiben a gig melót vagy haknit jelent. Ez máris rosszabbul hangzik a résztvevők számára, de jobban leírja mi történik.

airbnb

Az Airbnb esetében a megosztás tulajdonképpen megvalósul. Igaz, ebben a rendszerben is bőven vannak, akik nem a saját lakásukat adják ki, amikor éppen nem használják, hanem 2-3 lakást tartanak fenn kiadás céljából. A történet azonban itt csak érdekesebbé válik. Egyrészt egyes városok – köztük New York vagy Berlin – elkezdtek reagálni az Airbnbnek arra a mellékhatására, hogy a szegényebb helyieket könnyen kiszorítják a jobb kerületekből a kiadható lakásokat kereső vállalkozók.

bp_airbnb

Van, aki után takarítanak

A vállalkozókat kiszolgálandó viszont teljesen új szolgáltatások születtek. Nincs már lassan olyan takarítókat közvetítő startup, ami ne kínálna külön Airbnb csomagot.

A Rendi alapvetően a takarítónők Ubere. A lakás méretének megfelelő csomagot vásárolva a nekünk tetsző időpontban hívhatunk olyan takarítónőket, akiket a közösség értékelt. A cég azonban kidolgozott egy Airbnb csomagot is, amivel több lakáshoz rendelhetnek havi több takarítást kedvezményesen azok, akik nem akarnak maguk takarítani a vendégeik után. Az iroda- és szőnyegtakarításra berendezkedett CleanCarpet kínálata is bővült Airbnb csomaggal az elmúlt évben.

Az összes gondot leveszik a vállunkról

Lényegesen nagyobb szolgáltatáskínálattal rendelkezik a – figyelem, ez nem gépelési hiba – az Rbnb.hu, ami a lakáskiadás összes gondját levenné a tulajdonosok válláról. A bérleti díj tíz százalékáért intézi az összes online tennivalót, ideértve a lakás beárazását is. Húsz százalékért a takarítás, a vendégek fogadása, kulcsok átadása és visszavétele is elintézhető. A legkomolyabb, harminc százalékos csomagban pedig a fenti két szolgáltatáscsokron túl még lakberendezési tanácsadást is adnak.

takarító

Hasonlót ajánl a MyHomeRun is, sőt még bevétel- és költségbecsléseket is ad. Igaz, az utóbbit meglehetősen nagyvonalúan. Egy egyszobás lakással 0-700 euró között lehet szerintük keresni, amiből 500 euróig húsz százalékos részesedést kérnek, 700 euróig 25 százalékot, ha pedig ezt meghaladja a havi bevétel, akkor harminc százalék a cég jutaléka. A MyHomeRun 23 budapesti lakást kezel, és a honlap szerint nyolcezernél is több vendégéjszakán vannak túl.

Tiltanák, de nem lehet egyszerűen

Van már arra is példa, hogy más jellegű szolgáltatást ihletett az Airbnb. Vannak ügyvédi irodák, amelyek felkínálják az ügyfeleiknek, hogy úgy írják át a társasház Szervezeti és Működési Szabályzatát, hogy az ne engedje meg a lakások rövidtávú bérbeadását. Ettől a társasház még nem lesz hatóság, azaz nem járhat el az airbnbző tulajdonostárssal is, de bíróság elé viheti az ügyet. Ha egy társasház odáig jut, hogy a problémák megbeszélése helyett az SZMSZ módosítása tűnik megoldásnak, akkor az egy hosszú és csúnya történet lesz. Különösen azért, mert a társasház határozatát is meg lehet támadni a bíróságon.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?