Tizennyolc millió eurót fektetett be második körében a LaunchHub Ventures. Most megtudhatjuk, mi menő Bulgáriában.

Van egy nagy, kézzelfogható hátránya annak, ha csak a Szilícium-völgy történéseire figyelünk. Hajlamossá tesz figyelmen kívül hagyni, hogy a szomszéd országokban is van startup szféra. Pedig a horvátok vagy a szlovénok problémái lehet, hogy közelebb állnak az átlag magyar netező problémáihoz, mint azok a gondok, amire a San Francisco-i mérnökök keresik a megoldást.

Ezért jó hír, hogy a TechCrunch megírta, hogy a közelmúltban zárta második befektetési körét a LaunchHub Ventures. Az alap a nyugatos hangzású nevével szemben Szófiában működik, és a dél-keleti régióban keres ígéretes induló vállalkozásokat. A 18 millió eurós körből részesültek az alap eddigi befektetései is, de kerültek be új szereplők is.

Nem idős üzleti arcok alapították a Launchhubot (Fotó: LaunchHub Ventures)
Nem idős üzleti arcok alapították a Launchhubot (Fotó: LaunchHub Ventures)

A legelső nyilvánosságra hozott befektetés rögtön egy fintech cég, a HiCharlie, ami szöveges üzenetekkel dolgozó robottal akarja egyszerűbbé tenni a pénzügyek intézését. Az ötlet nem teljesen egyedi, de a San Francisco-i székhellyel működő, bulgáriai programozók által alapított céget bármikor megveheti egy ilyen funkcionalitásra vágyó bank.

Az első LaunchHub 2012-ben még csak 200 ezer eurós, magvető fázis előtti befektetéseket tudott nyújtani. A mostani körben viszont három és hétszázezer euró közti összegeket is kioszthatnak, sőt akár kétmillióra is felemelhetik a befektetés összegét. A tőkebefektető célja, hogy a startupperek első választása legyen a dél-európai régióban.

A LaunchHub jelenlegi befektetései között online gyógyszerkereskedelmi rendszer, felhőszolgáltatásokat összekötő köztes rendszer és tévéközvetítések lebonyolítását lehetővé tévő startup is található. Emellett a csúcs játékstúdiók által használt felhasználói felülettervező cég, a Coherent Labs is a LaunchHub pénzéből indulhatott el.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?