Vannak fejlesztők, van pénz, egyre több városban vannak izgalmas startupok. A nők viszont még ki vannak szorítva az európai tech cégekből.

Vadul optimista jelentést adott ki az európai technológiai szféráról az Atmico nemzetközi befektetési cég és a Slush, nonprofit, egyetemi startupnevelde. A dokumentumon azért kicsit látszik, hogy mindkét szervezet északi fókuszú, de így is nagyon fontos olvasmány.

Rögtön azzal kezdi a szöveg, hogy az ismert tech városok – London, Párizs, Berlin, Stockholm, Helsinki – mellett felhívja arra a figyelmet, hogy kialakulóban vannak a kisebb, de feltörekvő csomópontok. A jövőben sokat hallhatunk Lisszabonról, Münchenről, de az is lehet, hogy Zürichben születik meg a következő nagy dobás. Az pedig egészen biztos, hogy a befektetett pénzek volumenében Párizs beérte Londont.

amazonfresh
Ettől ijedt meg a Lidl
(fotó: Apple)

Az európai technológiai óriások közül az SAP elérte a 100 milliárd dolláros értékelést, az ARM chiptervező cég 32 milliárdért kelt el, az NXP Semiconductors pedig 47 milliárdért kelt el. Emellett az európai tech cégek egyrészt elkezdtek technológiai cégekbe fektetni, sőt egyharmaduk fel is vásárolt más cégeket. A német Lidl például a Kockzauber nevű kiszállítós vállalat megszerzésével válaszolt az Amazon Fresh jelentette fenyegetésre.

Még akadnak felvehető fejlesztők

A jelentés szerint Európában még mindig könnyű vagy közepesen nehéz jó fejlesztőt felvenni, hiába van épp robbanás a piacon. Ráadásul az európai fejlesztőknek még a nyugat-európai országokban sem kell annyit fizetni, mint egy szilícium-völgyi programozónak.

ecosystem

Vannak pontok viszont, ahol az európai befektetők szerint közvetlenebb a kapcsolat. Ha Amerikában baj van, ha megrendül a bizalom a technológiai befektetésekben, akkor azt az európai startupvárosokban is meg fogják érezni. Annál is inkább, mert a befektetők egyre nagyobb hányada merészkedik át az Egyesült Államokból az óceánon. Általában véve a megkérdezett alapítók szerint mind a korai fázisú, mind a fejlettebb cégeknek könnyebb tőkét bevonniuk. Ez tovább egyszerűsödhet, ha a most még nagyon konzervatívan befektető, a kockázatot kerülő európai nyugdíjalapok is felbátorodnak.

Ami nincs

Az amerikai startupokkal és a tech cégekkel kapcsolatban gyakran felhozott kritika, hogy elenyésző mennyiségű nő dolgozik vezető pozícióban. Ez Európára is igaz. A startupok nyolcvan százalékában nincs női alapító. A meetupok, ami a jelentés szerint fontos adatforrás a technológiai ökoszisztéma felmérésére, szervezői közül 17 százalékot tesznek ki a nők.

Ami van

A jelentés optimista azokkal a területekkel kapcsolatban, amelyeken jelentős technológiai kutatás és fejlesztés kell ahhoz, hogy a cégek versenyben maradjanak. Erre a deep tech kifejezést használja, aminek az elterjedtségével kapcsolatban lehetnek fenntartásaink. Mindenesetre az IoT, a mesterséges intelligencia, a kibővített- és virtuális valóság területeit sorolja ide a jelentés, majd megemlíti, hogy az ezeken a területeken meglévő kompetenciák miatt több európai központot nyitott a Facebook és a Google.

(A teljes jelentés emailcím megadása után letölthető az Atomico oldaláról.)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?