A beígért ötvenmilliárd dollár tényleg az Egyesült Államokba fog áramolni, de a megválasztott elnöknek semmi köze hozzá.

Donald Trump And Mike Pence Continue USA Thank You Tour 2016 In Des Moines
Fotó: Steve Pope/Getty Images

Ez akár jó hír is lehetne, de a nagy startupalap bejelentését gyanúk és hazugságok kísérték.

Donald Trump, az USA megválasztott elnöke jelentette be, hogy a japán SoftBank ötvenmilliárd dollárt fog elkölteni az amerikai piacon. A bejelentést azután tette, hogy találkozott Maszajosi Szonnal, a japán cég milliárdos vezetőjével. A leendő elnök azzal is eldicsekedett, hogy az ázsiai befektető nem tervezett volna az amerikai piaccal semmit, ha nem Trumpot választják meg elnöknek.

A fenti bejelentés nagyjából egy fél napig tűnt igaznak, aztán kiderült, hogy Trump néhány dolgot elhallgatott. A befektetés egy korábban már bejelentett, százmilliárd dolláros befektetési alap része. A SoftBank mellett pedig Szaúd Arábia a pénz forrása. Az USA és Szaúd-Arábia között azonban feszült a viszony, amióta egy közelmúltban hozott törvény megengedi a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak, hogy jóvátételért pereljék be a királyságot. A hozzátartozóknak nem lesz egyszerű dolguk, a 9/11-es támadást kivizsgáló bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy a szaúdi kormány vagy magas rangú kormánytisztviselők támogatták volna az Al-kaidát.

A szaúdiak és a SoftBank is szeretik a technológiát

A szaúdi állami alapnak nem a mostani lenne az első technológiai befektetése. Idén nyáron az Uber fogadott el 3,5 milliárd dollárnyi tőkét az alaptól. A döntés nem tette népszerűvé az Ubert a szaúdi nők körében. Szaúd-Arábia a világ egyetlen országa, ahol a nőknek tilos vezetniük.

A SoftBank pedig az amerikai Sprint mobilszolgáltató többségi tulajdonosa, illetve a közelmúltban vásárolta meg az ARM brit chiptervező céget is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?