Mire költi a pénzt az egyik legmenőbbnek számító fizetési cége? Amennyiben a Stripe-ról van szó: széndioxid kreditekre.

Szénerőmű (képünk illusztráció) (Fotó: UniversityBlogSpot CC-BY)

A Stripe ott van a legértékesebb amerikai startupok listáján, olyan szereplők mellett, mint a SpaceX. A The Atlantic által idézett becslés szerint 36 milliárdot érhet a cég. A Bloomberg pedig a cég felvásárlását pedzegető pletykák miatt még magasabb, 70-100 milliárd dolláros árat emleget.

Az elmúlt évben a Stripe nagy bevásárlást rendezett karbonkreditekből. Egymillió dollárt költött a célra. Októberben pedig a partnereinek is lehetővé tette, hogy a Stripe rendszereit használva tegyék karbonsemlegessé a cégüket. Tekintve, hogy a Stripe ügyfelei között olyan méretű cégek is vannak, mint az Instacart vagy a Kickstarter, jelentős hatást is érhet el a Stripe új szolgáltatása.

A Stripe nem zöld energiába, hanem széndioxid kivonásra költi a pénzét. Ez a drágább, kísérletibb ága a technológiának. Különösen, ha nem fák ültetésével, hanem valami technológiaibb megoldással próbálnak élni. Ebben a szférában pedig egymillió dollár jelentős összegnek számít.

A Stripe törekvéseiről a The Atlantic cikke hosszan ír. Négy startuppal dolgoznak együtt: a Climeworks-szel, a CarbonCure-ral, a Project Vestával és a Charm Industrial-lel. Mindegyik más módszerrel próbálja megkötni a légköri széndioxidot a bazaltba zárástól az olajjá alakításig. Jelenleg 600 dollárba kerül egy tonna kivonása, és 200 dollárnál lenne versenyképes a technológia. A Stripe abba fektet, hogy ez az ár elérhető legyen.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?