Egyre több az egymilliárd dolláros értékelésű fintech. Itt egy válogatás remek ötletekkel, amiken megéri elgondolkodni.

(Fotó: Derek Σωκράτης Finch CC-BY)

Új unikornissal bővült az egymilliárd dollár feletti értékeléssel rendelkező fintechek csordája. A Next Insurance insurtech startup 250 millió dolláros harmadik körös tőkebevonás után lépte át a lélektani határt. A Next egyszerűen testre szabható biztosításokat kínál kis- és középvállalkozásoknak. Ez annyira tán nem tűnik érdekes feladatnak, ám a kezdetek óta érdekesnek tartja a fintechet a viszontbiztosításokkal foglalkozó Munich Re. Annyira, hogy ez a német cég vezette a mostani befektetési kört is. Valamit csak tudnak a Nextnél.

Papp Kristóf, a Rowan Hill Digital szakértője is felfigyelt arra, hogy megnövekedett azoknak a fintech unikornisoknak a száma, amelyeknek a neve teljesen ismeretlennek hangzik. Gyorsabban nőnek ki egymilliárd dollárra értékelt cégek a földből, mint hogy követni tudnánk ezt. A CBI Insights korábban általunk is ismertetett listájáról kiválasztotta a legérdekesebbeket.

A hitelt és a biztosítást is lehet új módon eladni

Papp toplistájában előkelő helyet foglal el a One97 Communications, ami ezen a néven nem feltétlenül ismerős. De ha azt mondjuk, hogy ez a telekommunikációs cég üzemelteti az indiai piac legnagyobb mobil kereskedelmi platformját, a PayTM-et, akkor az mégis más. ” Az online piactéren talán itthon szokatlannak tűnő módon egyszerre lehet mobilegyenleget feltölteni, kifizetni az áramszámlát, metrójegyet venni, pénzt utalni, zenét és videókat vásárolni, de lehet szállást foglalni, jegyeket vásárolni és a teljes bevásárlást elintézni” – írja a szakember.

Hasonlóan érdekes a SoFi, azaz Social Finance nevű amerikai fintech, amely lakossági hitel, megtakarítási és befektetési termékekkel foglalkozik. A 2011-ben négy egyetemi hallgató által alapított cég fő célja a diákhitel probléma megoldása. Jelenleg 4,5 milliárd dollárra becsülik a cég értékét.

Végül pedig a Papp által kiemelt cégek közül a brit BGL Groupot kell mindenképpen megismerni. Ez a lista legidősebb vállalata, 1992-ben alapították, amikor nem hogy a fintech szó nem létezett, de még a World Wide Web sem. „A cég biztosításokkal és háztartások számára létre hozott pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozik. A cég értéke 3 milliárd dollár és olyan márkákat tömörít, mint a Comparethemarket.com, a LesFurets.com és az online életbiztosításokkal kereskedő BeagleStreet.com” – áll a szakember összefoglalójában.

A CBI Insigths listáján természetesen az olyan nagy és ismert cégek is megtalálhatók, mint a bányászati piacot leuraló Bitmain vagy a befektetési szolgáltatásokban nagyon bízó Robinhood. Az új unikornisokra azonban érdemes figyelni, mert ezek azok a cégek, amik a mostani, a harmadik negyedévre megcsappanó befektetési kedvű piacon is tudnak növekedni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?