Fizetni is kell neki, de az átlagembernek nem is éri meg. A kaliforniában legalizált digitális rendszámtábla az adatgyűjtés egy újabb eszköze.

(Fotó: Reviver)

A rendszámtábla remek technológia. Az ember időnként lemossa a benzinkútnál a rá ragadt bogármaradványokat, de ezen túl nem igényel karbantartást. Azért, hogy mégse legyen ennyire egyszerű minden, az Egyesült Államokban feltalálták a digitális rendszámtáblát.

Kalifornia a harmadik állam Arizona és Michigan után, amelyik engedélyezi az e-papír kijelzős digitális rendszámtáblák használatát. A technológia mellett szólnak ugyan érvek, de az autósok helyében nagyon megfontolnánk, hogy akarunk-e high-tech rendszámot.

Az e-ink kijelzős rendszámnak megvan az az előnye, hogy egyszerűen újraprogramozható. Nem kell például levenni a kocsiról és bevinni a hivatalba ott, ahol így érvényesítik a rendszámokat a vizsga után. Távolról át lehet állítani, hogy lopott jármű feliratot mutasson, ha az adott rendszámot lopottnak jelentik. Ugyanakkor ezeknek a funkcióknak ára van: az eszköz típusától függően eltérő összegű előfizetési díjat kell fizetni. Az akkus, olcsóbb verzió havi húsz dollárba kerül, az autó elektromos rendszerére rákötött fixen csatlakozó változat pedig 25 dollárba kerül havonta.

A rendszámokat szolgáltató cég ezért flottakövetési szolgáltatásokat is kínál. Vagy, hogy a dolgon fordítsunk egyet, begyűjti és adatbázist épít az autók mozgásából, sőt ezt profilépítésre is felhasználja. Ahhoz, hogy a kocsik üzemben tartója is hozzáférjen ezekhez az adatokhoz eleve a drágább, 25 dolláros előfizetési díjjal járó csomagot kell választani.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?