New York állam északi, rozsdaövezeti vidékén megjelentek a kriptopénz bányák. Van, aki a munkahelynek örül, mások viszont a fűtésre használt áram árának emelkedése miatt morognak.

New York állam északi, rozsdaövezeti vidékén megjelentek a kriptopénz bányák. Van, aki a munkahelynek örül, mások viszont a fűtésre használt áram árának emelkedése miatt morognak.

Mihelyt tízezernyi ilyen bányászgép áll munkába, elkezdik enni az áramot (Fotó: Gareth Halfacree // Flickr CC-BY-SA)

Az Egyesült Államok rozsdaövezetét – ez New York állam nyugati része, Pennsylvania, Kelet-Virginia, Ohio, Indiana és Michigan egy része – is kiszemelték a bitcoin bányászok. A Coinmint nevű cég New York régen ipari, most jórészt üresen álló gyárcsarnokokkal pettyezett részét nézte ki, hogy oda telepítsen egy nagy bányászfarmot. Tervük szerint ugyanazt az olcsó vízenergiát használják fel a gépeik működtetésére, ami miatt az acélipar odatelepült évtizedekkel korábban.

A New York Times cikke szerint a helyiek legalábbis ambivalensen állnak hozzá a cég terveihez. Attól félnek, hogy bitcoin spekulánsok özönlik el a környéket. Emellett attól is tartanak, hogy a kriptobánya energiafelhasználása miatt nő a fűtésre is használt áram ára, ezzel pedig a villanyszámla, ahogy múlt télen már volt erre példa.

Az érdeklődés azonban növekszik. A közművekkel foglalkozó szakemberek New York állam északi részén egyre gyakrabban kapnak olyan kérdéseket, amelyek kisebb-nagyobb bitcoin bányák elindítására vonatkoznak.

A Coinmint két hűtőnyi energiafogyasztásra képes szerverrel vágott neki. Aztán ahogy a cég növekedett előbb egy bolthelységbe költözött, ahol 13 megawattnyi kapacitás áll rendelkezésére. Ez utóbbi már tízezer otthon áramfogyasztásának felel meg. Most pedig a cég egy vasműben működik, ezt valószínűleg egy ideig nem növik ki.

A megnövekvő áramfogyasztásra máshogy reagálnak a környékbeli városok. Plattsburgben például a helyi szolgáltató átvert a helyi szabályozó hatóságon egy új törvényt, ami lehetővé teszi, hogy magasabb áron adjanak el villamosenergiát a kriptobányáknak. Ez megakadályozza azt, hogy egy klasszikus, a közlegelők tragédiája jellegű forgatókönyv menjen végbe.

Akit a lakógyűlések hangulata, a munkahelyekben szűkölködő vidék kriptoiparhoz való hozzáállása is érdekel, érdemes elolvasniuk a New York Times cikkét.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?