A halott startup nem feltétlenül jó startup, de tanulságokkal szolgálhat.

„Hibázz, amikor csak tudsz” – szól a Szilícium-völgy egyik nagy mantrája. Szemben áll ugyan a tomboló sikerkultusszal, és a belső értékekről szónokoló szépségkirálynők, valamint a szerény életvitel fontosságát hangsúlyozó milliomosok szövegéhez hasonlóan azoktól halljuk, akiknek sikerült.

Aki már a negyedik-ötödik startupját gründolja, többet tudhat a bukásról, de épp a jövő és a következő hitelező miatt nem szívesen beszél róla – legfeljebb jóval később, amikor visszament alkalmazottnak, eladta a céget a röppálya közepén, vagy bölcs mosollyal kivonult mindenhonnan. Sztárokra mindig szükség lesz (a sufniban barkácsoló csodagyerek legendája köszöni, jól van), de az új vállalkozások többsége a startupok közt is ugyanúgy fűbe harap, mint bármely ágazatban. Szóval mielőtt beleölnénk a családi örökséget legújabb nagy ötletünkbe, érdemes szétnézni a startuptemetők tanulságos világában.

10 Rookie Startup Mistakes to Avoid

Click Here To See More From This Expert: http://www.docstoc.com/video/103331162 John Greathouse is a General Partner at Rincon Venture Partners (infoChachkie.com). Docstoc has over 20 million business and legal documents to help you grow and manage your small business and professional life. Thousands of how-to articles and videos, with fresh content uploaded daily.

A startupgraveyard.io oldalán szép grafikus felületen, hét kategóriában (hardver, szoftver, vendéglátás, reklám, adatelemzés, e-kereskedelem, pénzügy, zene, szociális alkalmazások) lehet kattintgatni a koporsókat. A csőd okát ikonok mutatják, kapunk linket a bővebb sztorihoz és a még meglévő konkurenciához. A földbe állás leggyakoribb oka itt a tőkehiány (elfogyott a saját, vagy nem jött új), a fókusz elvesztése (mit is fejlesztünk), és az igények hiányos felmérése (kell-e valakinek, amit csinálunk). A Lumos nevű okoskapcsoló-gyártónál a kicsit savanyú, de a miénk-effekt is bejátszott (túlzott elfogultság a cuccunk iránt), bár akadnak köznapibb sztorik, a Grooveshark zenemegosztója pl. egyszerűen nem egyeztetett a jogtulajdonosokkal, ők pedig lehúzatták a rolót.

A Boncterem (autopsy.io) puritán táblázat a halál idejével, alapvető céginfókkal, linkkel a teljes sztorihoz, ha van, sőt az alapító mailjével. A tartalom itt bővebb, de nem olyan szépen összefésült, az OpTier adatelemzője pl. „bonyolult és bugos” volt, a StartHead cseh crowdfounding-szolgáltatás gazdái meg bevallásuk szerint „naiv hülyék” voltak, és itt található a Kolos, a kormánykerékbe szerelt iPhone története is („kolosszális kudarc”, ugye értik). A 33 bukott startup vallomása bulvárosabb, a kulcstartó-óvszer égrengető ötletétől a GoCrossCampus bukásáig tart, ez az egyetemi online stratégia 100000 felhasználóval is képes volt eltűnni. Távolabbról, de témába vág az Anonim Startupok Köre, ahol a névtelen alkoholisták mintájára, pont a fenti stigmát elkerülendő név nélkül tárhatja bárki a köz elé startupja botlásait és végét, de szembejönnek a mosolykultúrában elképzelhetetlen, afféle kérdések is, hogy hogyan tegyük ki enyhén szociopata társalapítónkat, vagy hogy szervezzünk közösségi finanszírozást az autóból, ahol éppen lakunk.

7 Promising Startups That Went Bust

With so many crowd funding websites and angel investors many brilliant ideas are turned into reality. But what happens when a startup gets too much money? What happens when greed takes over? Find out how some of the most promising startups faced ultimate demise.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?