A jogászok szerint a 143 millió amerikai adatait elhagyó Equifax keményen ellen fog állni a kártérítésért indított pereknek. A sértetteket viszont már egy robot is segíti.

A jogászok szerint a 143 millió amerikai adatait elhagyó Equifax keményen ellen fog állni a kártérítésért indított pereknek. A sértetteket viszont már egy robot is segíti.

(Forrás: svofski / CC-BY)
(Forrás: svofski / CC-BY)
(fotó: svofski / CC-BY)

A tavalyi és az idei évtől mindenki – időnként mi is – a chatbotok szárnyalását várta. Aztán kiderült, hogy igazán jó, hasznos, szeretett csevegőrobotot nehezebb készíteni, mint elsőre gondolták. Remek példák vannak, de egyelőre nem értük el a nirvánát, amiben az emberi ügyintézők mai tait szürcsölnek, a robot pedig dolgozik helyettük.

via GIPHY

Egyszerű, kevés változóval rendelkező helyzetekben viszont hatékony eszköz lehet a chatrobot. Ilyen a klasszikus példa, a parkolási bírság megreklamálása, ahol csak az utcanevek és az indokok változnak, a jogi szöveg azonban nagyrészt változatlan. Most pedig a parkolótársaságokra frászt hozó DoNotPay robot alkotója talált egy remek új területet, ahol 143 millió új potenciális ügyfél van.

Mechagodzilla vs. Equifax

A szám valószínűleg elárulta a hatalmas ötletet: igen, az Equifax-törésben kiszivárgott személyes adatok tulajdonosainak segít perelni a chatrobot. Az eszközt azok is használhatják, akik részt akarnak venni a pénzügyi cég ellen induló csoportos perben. Az apróbb károkért külön is lehet perelni a céget: ezek 2500 és 25 ezer dollár közötti összegek jellemzően – írja a The Verge.

A robot továbbfejlesztése viszonylag természetes ötletként Joshua Browdernek, a DoNotPlay ötletgazdájának. Csak annyi kellett hozzá, hogy rájöjjön, az ő adatait is ellopták az Equifaxot feltörő hackerek.

A csevegőrobot nem tesz meg minden sajnos. A papírok benyújtása, illetve a bíróságon való megjelenés az emberekre marad.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?