Nem árulunk zsákbamacskát: a válasz egyelőre nem. Az viszont érdekes, hogy miért nem, és mit látnak a blockchaines azonosítás jövőjében a szakemberek.

Nem árulunk zsákbamacskát: a válasz egyelőre nem. Az viszont érdekes, hogy miért nem, és mit látnak a blockchaines azonosítás jövőjében a szakemberek.

A blockchain főkönyve bármit képes tárolni (Fotó: Wikimedia Commons)
A blockchain főkönyve bármit képes tárolni (Fotó: Wikimedia Commons)
(fotó: Wikimedia Commons)

Az Equifax-ügy a blockchain jelentette megoldásra problémát keresők fantáziáját is megmozgatta. Nem a mostani az első alkalom, amikor azonosítási vagy tulajdon-nyilvántartási rendszert képzelnek el blockchain alapon. A mostani ügy miatt azonban ezeket a gondolatkísérleteket komolyabban lehet venni.

Az IBM blockchain technológiákért felelős igazgatóhelyettese, Jerry Cuomo szerint már most megvan az igény az emberekben arra, hogy több hatalommal rendelkezzenek az identitásuk felett. Az igényt az generálja, hogy folyamatosan érkeznek kérések különböző cégektől és appoktól, hogy osszanak meg velük személyes adatotkat. Minden ilyen ügylet növeli annak az esélyét, hogy személyiséglopás áldozatává válunk. Cuomo szerint a megoldás a blockchain lesz.

A hackerek amúgy nem viselnek gumikesztyűt, csak a Kung Furyban
A hackerek amúgy nem viselnek gumikesztyűt, csak a Kung Furyban

A Techcrunch cikke szerint azért annyira nem egyszerű a helyzet, mint az IBM blockchain igazgatóhelyettese állítja. Steve Wilson elemző azzal kezdi a kötekedését, hogy az eredeti blockchaint identitások és bizalom nélküli kereskedelemre hozták létre, tehát az identitások kezelését mindenképpen utólag kell rászögelni a rendszerre. Eve Maler, az az identitáskezeléssel foglalkozó ForgeRock egyik alkalmazottja szerint pedig a publikus blockchainre kirakott adatok általában véve nem számítanak jó ötletnek. Maler szerint azokban a helyezetekben hasznosítható a blockchain, ahol a központi hatóságba vetett hit gyenge vagy ahol nincs ilyen. Viszont egy azonosítási rendszernél az elosztott blockchain csak a támadási felületet növeli. A privát, nem elosztott blokkláncot nem említette egyik szakértő sem megoldásként.

Akadnak azonban identitásmenedzsmenttel foglalkozó cégek, amelyek látnak fantáziát a blockchainben. Még akkor is, ha elosztott főkönyvként valósítják meg. A többségük azonban azt a problémát keresi, amelyet csak a blockchainnel lehet megoldani.

Legyen gyanús a probléma, amit most találtak fel

Ezek mellett nem szabad elfelejteni, hogy megemelt gyanúval kell közelíteni azokhoz a technológiákhoz, amelyek olyan problémák megoldását kínálják, amely problémák korábban fel sem merültek. A blockhainre épülő fizetési rendszerek esetében ilyen a doublespend probléma, azaz hogy egy bitcoint a rendszer felépítéséből következően nem lehet kétszer elkölteni. Nem mintha ez a bűn vagy hiba gyakori lenne a meglévő rendszereinknél. A blockchain azonosítás esetében a kizárólag a különböző jogosultságok ellenőrzéséhez szükséges információdarabok megosztása lehet ilyen.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?