Jeff Bezos és Bill Gates startupba fektettek, amely szeretné megoldani az angol emberek hónap végi pénzügyi gondjait.

Jeff Bezos és Bill Gates 2001-ben. Ekkor Gates talán még nem is gondolta, hogy 2018-ban már Bezos lesz a világ legvagyonosabb embere. Fotó: Stan Honda / AFP

Csak úgy mint nálunk, Angliában is havonta kapnak fizetést az ottaniak, ennek pedig az a hátránya, hogy tömegeknek fogy el a pénze a hónap végére. A Wonga nevű cég egy hete került bejegyzésre, és félig-meddig tud segíteni az angolok problémáján, kisebb kölcsönökkel.

Minél hosszabb szerződést köt velük az ember, annál kedvezőbb a THM, ami egy hónap környékén 1,5 százalék, három hónapnál pedig már 1,3 százalék, hat hónapnál pedig 1,2 körül mozog.

Screenshot: wonga.com

Hogyan?

Az egész kölcsön nagyon rugalmas és kényelmes. Az ügyfél dönt arról, hogy mennyi pénzt szeretne és mikor, na meg arról is, hogy mikor szeretné visszafizetni, bizonyos keretek között. A visszafizetés automatikus, és az igénylés online megy, bár ennek van néhány feltétele. Nagykorúnak kell lenni, az ügyfélnek van bankkártyája és rendelkezik mobiltelefonnal, illetve Angliában él. Ezután a Wongánál döntenek arról, hogy adnak-e kölcsönt, tehát nem kaphat mindenki.

Bár ezt inkább mondhatnánk az ottani robot Cofidisnek, a techmilliomosok olyan cégbe tették a pénzüket, amely sokkal jobb megoldást nyújt a hónap végi elszegényedésre.

Gates és Bezos a Wagestreambe fektettek

Eddig nagyjából 4 millió fontot szedtek össze, és ők pontosan a fizetésnap előtti elszegényedést vették górcső alá. Az ő rendszerüket egy alkalmazáson keresztül lehet vezérelni. A felhasználók ezen belül látják a havi keretüket, amihez bármikor hozzáférhetnek a hónapban. Viszont náluk nincs THM, egyszerűen amikor pénzt emelnek át a havi keretükből a saját számlájukra, fizetnek 1,75 fontot, és kész.

A havi keretet a munkáltató adja, aki beépíti a Wagestream rendszerét a munkahelyre, így a dolgozók akkor jutnak pénzhez, amikor szükségük van rá.

Végre elbánunk a fizetésnap előtti pénzügyi gondokkal, büszkén jelentjük, hogy megadjuk az angol munkaerőnek, hogy szabadon gazdálkodhatnak a pénzükkel.

– mondta Peter Briffett, a Wagestream igazgatója. A rendszerüknek hála a felhasználókon múlik majd, hogy a hónap melyik szakaszában fogy el a fizetésük, vagy nem.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?