Valamennyien próbáljuk egy bizonyos szintig leplezni az érzéseinket, olykor még önmagunk előtt is, eredményre vezet-e a félelmeink tagadása?

predator-2217941_1920
FÍotó: Pixabay.com CC0

Pár héttel ezelőtt Per Bristow, Los Angelesben élő hang és előadó coach-csal beszélgettünk. A téma természetesen a hangunk optimális használata volt.

Fontos kérdésekre kerestük a választ, mint például, hogy milyen előnyökkel jár, ha tökéletesen uraljuk a hangunkat? Mennyire fontos, hogy tudatosítsuk, illetve uraljuk a félelmeinket a különféle kommunikációs helyzetekben?

És mivel valamennyien próbáljuk egy bizonyos szintig leplezni az érzéseinket, olykor még önmagunk előtt is, eredményre vezet-e a félelmeink tagadása? És egy kérdés, ami még távolabbra mutat:

valóban a gyengeség jele a félelem?

Per szerint ezzel a paradigmával egészen a gyerekkorunktól szembesülünk. Aki fél, az gyáva. És a gyávákat nem kedvelik. Ezért próbáljuk elfedni a félelmeinket. Fokozatosan ránk kövesedik az a tévhit, hogy a félelem haszontalan, mert korlátoz minket, épp ezért nincs értéke számunkra. Próbáljuk inkább keménynek, vagy lazának mutatni magunkat. Találkozunk ilyennel az üzleti életben, a sportvilágban, és számos hétköznapi szituációban. De igazi keménység ez?

face-2580529_1920
Fotó: Pixabay.com CC0

A Singing Zone tréningek rámutatnak arra az alapvető tézisre, hogy a leplezett félelmek agresszivitáshoz és erőszakhoz vezetnek, míg a tudatosított félelmek kinyitják a kapukat a csúcsteljesítményhez. Csak ha nem félünk magától a félelemtől, akkor leszünk képesek éles helyzetben is optimálisan működni. Csak így tudjuk ezt a fontos kinetikai energiát fokozatosan értékes erőforrássá alakítani.

Aki fél a tévedésektől, az könnyen téved. Aki fél a bukástól, az épp a bukását valószínűsíti.

Ehhez Per a sportot hozta példaként. Ezen a területen is folyamatosan olyan helyzetekkel szembesülünk, amelyekkel korábban még soha. Egyedi körülmények között kell a maximumot kihozni magunkból. Képzeld el, kérte tőlem, hogy töredékmásodpercek vannak hátra a mérkőzésből. A küzdelem döntetlenre áll. A labda nálad van, és a győzelem sorsa is. Ilyenkor kell igazán a sportolók által csak ’a zóna’-ként ismert állapotban lenned.  Nem a lehetséges jövőt kell fontolgatnod. A különféle alternatívákat lefuttatnod az agyad egyik hátsó szegletében. És semmi esetre sem visszaidézni azokat a pillanatokat, amikor a dobást elhibáztad. Mert a félelem mindig a múltban vagy a jövőben gyökerezik. A negatív referencia emlékek, vagy a lehetséges legrosszabb jövőbeli forgatókönyvek felidézéséről.

A félelem a kulcs

Meg kell tanulnod a jelenre koncentrálni és a félelmeidből erőt meríteni. Nem a negatív kimeneteleket akarod latolgatni, mert már biztosan tudod, hogy a benned felgyülemlett negatív érzések állnak az optimális teljesítmény útjában. Itt éri el a frusztráció és a harag azt a forráspontot, aminek hatására változtatsz és tovább lépsz.

Temérdek felfedezés – önmagunké is – a félelmekből táplálkozó harag és indulat nyomán születetik.

Az atomenergia, a globális felmelegedés, miatti aggodalom vezetett alternatív erőforrások kutatásához. Az ivóvízkészletek rohamos csökkenése hívott életre izgalmas, új felfedezéseket. Ezek tágabb értelemben mind a félelmet alakítják pozitív energiává. Ha azonban folyamatosan arra törekszünk, hogy biztonságos, kiszámítható bástyákkal vegyük körül magunkat sosem fogjuk keresni az izgalmas kihívásokat. Ezek nélkül pedig az élet hamar unalmassá, szürkévé válik. A falak pedig igazából a félelmeinket táplálják, nem a védelmünket szolgálják. A folyamatos tudattalan félelem állapotát erősítik.

Per Bristow épp ezért egy egyszerű, a fizikai törvényeit alkalmazó gyakorlatra kért fel minket. Ismert tény, hogy minél erőteljesebben nyomjuk a falat, annál erősebbnek érezzük a nyomást. A jövő hét folyamán amikor indulat vagy harag támad benned, keresd a félelmet azok gyökerénél. Mitől tartasz abban az adott helyzetben? Mi a legmélyebb félelmed?

Bármiben is akarsz sikeres lenni, nem engedheted meg magadnak, hogy elleplezd a valódi érzéseidet. A sikerhez vezető út az önmagunk iránti őszinteséggel van kirakva. Erre a felfedezésre hívunk benneteket a következő héten.

Dr. Serényi János / Értéktrend Consulting

Süle-Szigeti Attila / Start Traks Coaching


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?