Szobabiciklis cégből szoftveres céggé akar alakulni a karantén időszak egyik sztárja. Egyelőre az alakulást nézhetjük, a siker még nem látszik.

(Fotó: Peloton)

A startupok értékelése több tényezőn múlik. A koronavírusos időszak alatt például minden olyan cég részvényeinek ára kilőtt a tőzsdén, amelyeknek az otthoni munkavégzés, távmunka, otthoni edzés, ételrendelés vagy bármely olyan tevékenységhez volt köze, amit az ember a karanténban és a home office-ban végez.

A szigorú korlátozások végével megérkezett a tőzsdei korrekció is. Lehetett sejteni, nem volt meglepő, a rá érkezett válaszok közül azonban van izgalmas. A futópadokat, szobabicikliket és a hozzájuk tartozó előfizetéses edzésprogramokat árusító Peloton vezérigazgatója szerint 1,2 milliárdos mínuszt produkálni a siker jele. Mindezt úgy, hogy a cég bevétele is 28 százalékkal csökkent, előfizetőből is kevesebb van, és a havi előfizetővesztés egy százalék felett van.

Barry McCarthy, a cég vezérigazgatója szerint a pénz egy része arra ment el, hogy irányba állítsák a cége. Egészen pontosan 415 millió dollár ment el a koronavírus utáni időkre való átállásra. Ugyanakkor a cég a hatodik egymást követő negyedéve veszteséges, szóval valójában a vírus alatt sem voltak vadul nyereségesek.

Ahelyett, hogy erre érdemben reagált volna McCarthy, vagy előrejelzést adott volna a 2023-as évre egy hosszú levelet írt a befektetőknek arról, hogy milyen volt három hónapon keresztül egy nagy teherszállító hajón dolgozni, és hogyan hasonlít a cég egy hajóhoz. Azt eddig is tudtuk, hogy a nagy hajók lassan fordulnak, a tömegnek megvan a maga tehetetlensége. A Peloton pedig valóban túl van három környi leépítésen, áremelésen, a fizikai boltok bezárásán és a gyártás átszervezésén. A veszteségei pedig csökkentek, de még nem lehet tudni, hogy ki tudnak-e hozni egy nullszaldós negyedévet idén ezekből. Biztató jel, hogy az előfizetési díjakból származó bevétel növekedésnek indult, 36 százalékkal nagyobb, mint a megelőző évben.

A tőzsde nem reagált kedvezően a cég bejelentésére. A Peloton részvényeinek árfolyama 13 százalékot esett, de mivel az előző nap 20 százalékot emelkedett arra a hírre, hogy az Amazon is árulni fogja a cég hardvereit. Így a részvényesek nem lehetnek boldogtalanok.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?