Nagy üzlet az interneten csalni, egy magyar startup azonban abban hisz, hogy a csalókat lebuktatni legalább ekkora biznisz lehet.

Nagy üzlet az interneten csalni, egy magyar startup azonban abban hisz, hogy a csalókat lebuktatni legalább ekkora biznisz lehet.

crime
A bűnözés valójában nem így működik, de a csalókat le lehet buktatni
(fotó: Joseff Thomas / Flickr CC-BY)

Az e-kereskedelem népszerűbbé válásával a terület kellemetlen mellékterméke, az online csalás is növekedni kezdett. A FirstData adatai (PDF) szerint 2009-ben 205 milliárd dolláros volt az e-kereskedelmi piac és a kereskedők 3,3 milliárd dollárt veszítettek a csaláson. 2014-re azonban csak az Egyesült Államokban 32 milliárd dollár veszett oda a csalók miatt.

Ahol ennyi pénz folyik el a rendszerből, ott érdemes startupot alapítani. A magyar Seon a kereskedőknek akar segíteni, hogy hatékonyabban állapítsák meg, melyik fizetések valódiak, és melyik mögött áll egy orosz vagy távol-keleti hacker.

Kádár Tamás Seon
Kádár Tamás, a Seon alapítója
(fotó: Seon)

A több száz változót kezelő Seon Kádár Tamás, a startup alapítója szerint egyedi szereplő a piacon. Vannak a csalás megelőzésére szolgáló módszerek, de olyan fegyvertárat, mint a Seon nyújt, csak több szolgáltatás összekötésével lehet kialakítani. A szoftver olyan tényezőket figyel, mint a számítógép helye, a számlázási és szállítási cím, a telefonszám és az e-mail cím, a regisztráció ideje, és persze a bankkártya első hat számjegye, amiből a bank és az ország is megállapítható. Külön tényező a böngésző ujjlenyomata, ami önmagában alkalmas egy-egy gép nagy pontosságú azonosítására.

seon2
Vagy a Nyolcvan nap alatt a Föld körül hőse vásárol, vagy egy csaló
(fotó: Seon)

A rendszer használ gépi tanulást is, de nem csak arra támaszkodik. A céget és a területre jellemző csalásokat ismerő szakemberek képesek saját szabályokat beállítani. A fraud score nevű, az egyes tranzakciókat jellemző érték többtényezős. Ráadásul más a feladat súlya, ha egy internetes szavazásból kell kiszűrni a duplán szavazókat, és más, ha egy nagy értékű vásárlást kell elbírálni. Nehezíti a feladatot, hogy a csalók nem akarnak kilógni a sorból.

Az internetes csalóknak nem egyedinek kell lenni, hanem beolvadni a tömegbe

– magyarázza Kádár, aki a diplomamunkáját is az online csalásokból írta.

A nagy rizikójú oldalakon a veszteség is nagy

A Seon egyelőre próbaüzemben fut, de a Barion internetes fizetési szolgáltató és egy online játékos szolgáltató már használja. Ők egyelőre visszajelzésekkel, fejlesztési javaslatokkal fizetnek a cégnek. A fizetős időszak azonban közeledik. És hogy milyen összegek fognak forogni:

Az egyik, nagy kockázatú tranzakciókkal dolgozó ügyfélnél körülbelül 30 dollárba kerülne 1000 vásárlás ellenőrzése. Ezen az ezer tranzakción ők 900 eurót veszítenek.

Egy-egy csalásnál pedig nem csak a pénzt bukja el a kereskedő. Az adminisztráció, a csalást felderítő emberek munkabére is ott van az egyenletben. A Seon azt ígéri, hogy kevesebb ember egy jól felépített, okos felülettel több bevételkiesést tud megelőzni. És ezért olyan árat kérnek, hogy senkinek se jusson eszébe, hogy saját szűrőszoftvert épít.

seon1
Ez látszik egy felhasználóról a rendszerben
(fotó: Seon)

Kádar Tamás szerint a Seon nagy előnye, hogy Magyarországon indult. A szolgáltatás konkurenciája Amerikában készül, ahol jóval drágább a fejlesztők bére. Míg a Seont kockázati tőkebefektetés nélkül, pusztán családi segítséggel létre tudták hozni, az Egyesült Államokban erre nem lett volna lehetőség.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?