Több gyerek, boldogabb alkalmazottak, kevesebb ingázás és még a cég bevétele is nőtt. Lehet, hogy kényszerből cselekedett a vezető, de nagyon jól döntött.

Több gyerek, boldogabb alkalmazottak, kevesebb ingázás és még a cég bevétele is nőtt. Lehet, hogy kényszerből cselekedett a vezető, de nagyon jól döntött.

Egy évvel a fizetésemelés után Price egy Teslát kapott ajándékba az embereitől
Egy évvel a fizetésemelés után Price egy Teslát kapott ajándékba az embereitől
(fotó: Gravity Payments)

Másfél éve évi 19 millió forintnak megfelelő dollárra emelte a legtöbb munkavállalójának a fizetését Dan Price, a hitelkártya tranzakciókat feldolgozó Gravity Payments igazgatója. A vezető a saját egymilliós fizetéséhez is hozzányúlt, leszállította a többiek szintjére. A lépés nem várt következményeket hozott.

Kezdetben ünnepelték, aztán ügyes reklámfogásnak vélték a 19 milliós fizetést, de Price kitartott a terve mellett.

Nem arról van szó, hogy jótékonykodom és nem várok semmit cserébe. Hosszútávú befektetésnek tekintettem

mondta a vezető a Today.com-nak.

A bejelentés óta eltelt másfél éve elég ahhoz, hogy hosszú távú következtetéseket vonjon le. Az első megállapítása az volt, hogy a cégnél jóval kisebb a fluktuáció, nem mennek el az emberek attól a vállalattól, ahol ennyire jól keresnek.

Ház és gyerek lett a talált milliókból

A pénzt többféleképpen használták fel az alkalmazottak. Többen közelebb költöztek a cég Seattle Ballard kerületében található főhadiszállásához, így lényegesen kevesebbet kell ingázniuk. Az igazán távolról járóknak ez akár napi hat órát is jelenthet.

Gravity-of-70k-Infographic-05

Még többet mond az, hogy míg korábban átlagosan 1-2 gyerek születéséről adtak hírt a céges levelezőlistán, 2015-ben tíz Gravity-baba érkezéséről jött hír.

Az ügyfélszolgálaton dolgozó 22 éves Alyssa O’Neil sztorija a legismertebb a Gravity alkalmazottak közül. A gyermekét egyedül nevelő nő fizetése évi 35 ezer dollárról nőtt 60 ezerre, és a jövő év végére el fogja érni a 70 ezer dollárt is. O’Neill jobb környékre költözött, a fia ötödik születésnapját Disneylandben ünnepelték, a legfontosabbnak azonban azt tartja, hogy már nem jelentenek napi problémát a pénzügyek.

Szabadabban tudok élni. Nem feltétlenül szórom jobbra-balra a pénzt, de többet foglalkozhatok magammal

– mondta O’Neil.

A piszkos részletek

A Gravity Payments sztorin ront egy keveset, hogy Price nem csak szívjóságból vagy keresztényi megvilágosodásból alakította át a bérezést a cégben. A korábban egymillió dollárt kereső vezérigazgató hosszan pereskedett testvérével, Lucas Price-szal, akivel együtt alapították a céget. Lucas azzal vádolta Dant, hogy túl nagy fizetést vesz fel, valamint hogy a költségek elszámolásával is visszaél.

Dan Price végül megnyerte a pert a testvérével szemben, a családi békéért viszont még dolgoznia kell. A per végével azonban valószínű, hogy a saját, hetvenezres fizetéséhez is hozzányúl. Meg is teheti, hiába keres mindenki többet a cégnél, a beáramló új ügyfeleknek köszönhetően majdnem megduplázta a bevételeit 2015-ben a cég.

Amikor bejelentettem a változásokat, azt mondtam, hogy akkor emelem meg a saját fizetésemet, ha a cég profitjai is elérik a korábbi szintet

– mondta Price a Todaynek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?