Ha az Elliptic elemzésében foglaltak bebizonyosodnak, ez a bridge szolgáltató is mehet a Pénzügyminisztérium tiltólistájára. Vége a kriptós vadnyugatnak.

(Fotó: Marco Verch // CC-BY)

Új nap, újabb ide-oda elszivárgott pár százmillió dollár, ahogy az a kriptós világban mostanra megszokottá vált. A RenBridge-en keresztül 540 millió dollárt mostak át hackerek és csalók az Elliptic elemzése szerint – írja a The Verge.

Mivel az amerikai hatóságok mostanában rászoktak arra, hogy a kriptós pénzmosást és a kapcsolódó bűnöket valóban komolyan vegyék, ez az elemzés sokba is kerülhet a cégnek. A RenBridge olyan blockchainek közti transzfereket tett lehetővé, mint a ZCash, a Bitcoin és az Ethereum. Ez pedig nehezebben követhetővé tette a blockchain jellege miatt nem túlzottan anonim tranzakciókat.

A jelentés szerint bűnözői csoportok arra használták fel a bridge szolgáltatókat, hogy fizetési hálózatokon keresztül mossák a zsarolóvírusos támadásokból vagy egyéb bűnökből származó jövedelmüket. A hét elején az amerikai Pénzügyminisztérium kitiltotta a pénzügyi rendszerből a Tornado Cash pénzmosási szolgáltatást, amely hasonló szolgáltatásokat kínált. Korábban pedig a Blender.io is hasonló sorsra jutott.

Az Elliptic elemzése szerint a RenBridge különösen népszerű az orosz kiberbűnözők és az észak-koreai hackeerek között. Csak az orosz csoportok 153 millió dollárt mostak keresztül a szolgáltatáson.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?