A Softbank nem az a befektetési cég, amire mostanában iránymutatásért nézni illik. De Szon Maszajosinak most igaza lehet, nem szabad ragaszkodni a startupok értékeléséhez.

(Fotó: Danny Choo CC-BY)

A Softbank nem az a befektetési cég, amire mostanában iránymutatásért nézni illik. A negyedévüket 23 milliárd dolláros veszteséggel zárták, amely még gombócból is sok, ahogy a mondás tartja.

Szon Maszajosi, a cég alapítója és vezetője attól tart, hogy a most tapasztalható „startup finanszírozási tél” tovább tarthat, mint most gondoljuk. A Softbank Visions Fund nevű alapja világszerte 470 startupba fektetett különböző összegeket az elmúlt hat évben. Szon arról beszélt, hogy a mostani exit, támogatási és úgy általában pénzügyi aktivitási szünetet az okozza, hogy az egymilliárd dollár feletti értékelésű startupok alapítói nem akarják elengedni a milliárdos értékelést és az unikorns státuszt.

Szon szerint lennének befektetési lehetőségek, de nem a korábbi szinteken. A Softbank portfóliójába tartozó Klarna 800 millió dollárnyi tőkét kapott, igaz, ehhez fel kellett áldoznia a koriábbi 45,6 milliárd dolláros értékelését. A Stripe pedig befektetési kör nélkül mérsékelte 28 százalékkal a cég értékelését.

Ugyanakkor a pénzember szerint a tőkehiányos startupok ragaszkodnak az értékelésükhöz. „Az unikornisok vezetői még elhiszik az értékelési számokat, nem fogadják el, hogy alacsonyabb áron kell tőkét bevonniuk” – mondta Szon a piacról.

A Softbank Visions Fund is óvatosabban fektet be. A véget ért második üzleti negyedév végéig 600 millió dollárt osztottak szét különböző startupok között. Egy éve ez az összeg még húszmilliárd dollárra rúgott. Emellett már csak 5-10 százalékos részesedéseket vásárolnak a startupokban.

Mivel a negyedévet a Softbank veszteséggel zárta, Szon elnézést kért. És közben szerénytelenül Iejaszu Tokugavához, a Tokugava-sógunátus alapítójához hasonlította magát.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?