Nehéz eldönteni, hogy Kim Dotcom inkább Bond-gonosz, vagy inkább bohóc. Az viszont biztos, hogy tudja, mivel lehet feldühíteni a szerzői jogvédőket. Most új céget indít.

Nehéz eldönteni, hogy Kim Dotcom inkább Bond-gonosz, vagy inkább bohóc. Az viszont biztos, hogy tudja, mivel lehet feldühíteni a szerzői jogvédőket. Most új céget indít.

Kim Dotcom

Bitcoinos fizetést, gyors titkosítást és nagy tárhelyet ígért Kim Dotcom, a 2011-ben bezárt Megaupload atyja. Ha összejön, ez lesz a harmadik fájltároló szolgáltatás, amit az Új-zélandon lakó, költséges hobbiknak hódoló internetes vállalkozó tető alá hoz.

Dotcom már július elején bejelentette, hogy új szolgáltatáson dolgozik, de akkor még szó sem volt bitcoinról. Mostanra azonban már lehet tudni, hogy 2017. január 20-án indul és a saját domain nevünk alatt is üzemeltethetjük majd ingyenesen.

Az amerikai igazságügy minisztériummal hadilábon álló vállalkozó azt is közölte, hogy „rémálom lesz a szolgáltatás azoknak, akik tömeges megfigyelést és cenzúrát akarnak.”

A rendszerben zajló fel- és letöltések bitcoinos mikrotranzakciókhoz lesznek kötve. A The Next Web ebből azt a következtetést vonta le, hogy a népszerű tartalmakat megosztók kapnak valami pénzt a fájljaik után. Dotcom szerényen csak annyit mondott, hogy a szolgáltatás elindulása után a jelenleg 600 dollár alatti árfolyamon kapható bitcoin értéke 2000 felé fog ugrani.

Egyáltalán ki az a Kim Dotcom?

Dotcom 1974-ben még Kim Schmitz néven látta meg a napvilágot Kelet-Németországban. Először kamasz internetes vállalkozóként híresült el az 1990-es évek elején, kicsit később pedig már számítógépes csalásért ítélték két év felfüggesztett börtönbüntetésre.

Dotcom nagy dobása – a neve megváltoztatásán túl – a Megaupload nevű fájlmegosztó oldal létrehozása volt. A 2005 és 2011 között működő oldalra bárki feltölthetett bármit, a fájlra mutató link birtokában pedig mások leszedhették az adatcsomagot. A bármi többnyire kalóz filmeket és szoftvereket jelentett. Az oldal azzal húzta ki a gyufát, hogy gyorsabb letöltést kínáló prémium csomagok eladásából és hirdetésekből tartotta fenn magát.

Az üzletnek az amerikai igazságügy minisztérium és az Új-Zélandi hatóságok vetettek véget a szerverek és Dotcom vagyonának lefoglalásával. Az ügyből azonban nem lett gyors győzelem a hatóságok számára. Kiderült például, hogy az új-zélandi hatóságok illegálisan hallgatták le a férfit. 2015 decemberében az új-zélandi bíróság első fokon úgy ítélte, hogy az internetes vállalkozót ki lehet adni az Egyesült Államoknak. Dotcom rögtön fellebbezett.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?