Az olimpia hivatalos chatbotja bármilyen témában eligazítja a látogatókat a Facebook Messengeren keresztül. Kár, hogy úgy lett készen, mint az egész olimpia. Vannak hibák.

Az olimpia hivatalos chatbotja bármilyen témában eligazítja a látogatókat a Facebook Messengeren keresztül. A mesterséges intellingencia ilyen alkalmazása egyre gyakoribb, és jó, ha működik. Mi kipróbáltuk az olimpiai robotot, és kicsit értetlen volt.

Az AskRio2016 névre keresztelt chatbot a riói olimpia várhatóan 1,2 millió látogatóját hivatott eligazítani a rendezvényen a lehető legkézenfekvőbb módon, a Facebook üzenetküldőjén keresztül – ami várhatóan a legtöbb látogató zsebében ott lapul, a mobilján. A chatbotnak itt lehet kérdéseket feltenni egy egyszerű menürendszerben navigálva: először ki kell választani a kategóriát, amire kíváncsiak vagyunk, majd begépelni az erre vonatkozó keresést.

Copacabana Rio, olimpia előtt

Az AskRio2016 felvilágosítást tud adni az olimpiai helyszínekről, a vendéglátóhelyekről, ismeri a valuta árfolyamokat, le lehet benne kérdezni az éremtáblázat első 10 helyezettjének statisztikáit, tud fordítani angolról és spanyolról portugálra, illetve kínál adatokat a riói repülőjáratokról.

Az olimpiai bot sem készült el időben?

Az olimpia hivatalos honlapjához képest a messengeres robot használata, legalábbis elvileg, annyival praktikusabb, hogy csokorba szedve tálalja a szükséges turisztikai információkat, azokat nem kell a neten vagy a honlapon böngészve keresgélni. Az AskRio2016-nak viszont magyar szemmel is komoly hiányossága, hogy nem beszél idegen nyelveket: alapvetően angolul kell vele kommunikálni, és a szöveges utasításokat nehézkesen értelmezi, biztosan csak a jobbra-balra scrollozható, úgynevezett karusszel-menüjén keresztül navigálva használható.

AskRio2016 olimpiai chatbot
Így köszön be az olimpiai chatbot

Vagyis keresés közben a felhasználónak nem folyamatosan csevegnie kell a bottal, hanem a menüben választani a felkínált opciók közül, majd megadni bot által kért keresési paramétert, például az átváltandó összeget, vagy a lefordítani kívánt szöveget a megfelelő menüpontban. A csak úgy, találomra beírt szövegeket a bot nem tudja értelmezni, mivel mindig abban a kategóriában próbálja értelmezni a szöveget, ahová éppen navigáltunk a menüjében.

Rio olimpia chatbot bugok
Innen hiányzik egy kép, és a fordító sem működik mindig

Első tesztünk az olimpiai chatbottal nem is volt túl sikeres, ennek alapján úgy tűnik, mintha ez a fejlesztés sem lenne 100%-os készültségben, hasonlóan sok olimpiai létesítményhez. A menüpontok illusztrációi között például a fordítást nem egy, a témához kapcsolódó kép, hanem a Pixabay ingyenes stock ügynökség logója látható (gyaníthatóan a készítők innen töltötték fel ingyenes képekkel a chatbot menüpontjait), a fordítás funkciót egyáltalán nem tudtuk működésre bírni, mindig csak újra és újra bekéri a fordítani kívánt szöveget, a navigáció pedig kiviszi a felhasználót a Google Maps alkalmazásba.

Nem az olimpia kapott először chatbotot

A különböző ügyfélszolgálati funkciókat ellátó, gyakran valójában nem algoritmusokkal, hanem emberi erővel működő robotok használata már bevett szokás a pénzügyi és más szolgáltatóknál, de rendezvényeken sem most először szerepel a látogatókat eligazító chatbot. A riói olimpiára szoftverről hírt adó Venture Beat megemlíti, hogy az NBA döntőjére, vagy egy sor amerikai konferenciára, így az üzleti lap saját, MobileBeat konferenciájára is készült hasonló app (amelyek remélhetőleg eredményesebben működtek).

De chatbottal foglalkozó startupoknak hála, manapság már kereshetünk befektetési lehetőségeket, leértékeléseket vagy akár olcsóbb parkolóhelyet is chatbotok segítségével, de akár hitelfelvétel is intézhető velük. Az azonnali üzenetküldőkön, vagy épp SMS-ben kommunikáló szolgáltatások mind arra építenek, hogy a felhasználóval közvetlen, bármikor elérhető és azonnali formában nyújtsanak exkluzív információkat vagy segítséget.

A riói olimpia szervezőbizottsága a chatbottal próbált, de másban nem tart lépést a korral: az olimpiáról tudósító sajtómunkásoknak ugyanis nehezen érthető módon, de megtiltották, hogy GIF-eket készítsenek a sportesemények készülő hivatalos felvételekből, amelyek pedig ma már szinte kötelező illusztrációi az online tudósításoknak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?