Remek kérdéssel robbant bele a nyári unalomba a Financial Times: mennyit érnek valójában az európai unikornisok (Monocerus antiquitus europaensis)?

(Lisa Brewster / Flickr CC-BY)
(fotó: Lisa Brewster / Flickr CC-BY)

Az üzleti lap újságírójának az szúrja a szemét, hogy a 680 millió dollárnyi tőkével megtámogatott N26 neobank éves bevételét 17,5 millió dollárra becsülik. A cég értéke viszont az eddigi befektetések alapján 3,5 milliárd dollárra rúg.

A Revolut közben 500 millió dollárt próbál legújabb tőkebevonási körében összeszedni az eddigi 340 millió mellé. Ha sikerrel jár, a cég értékelése 5 milliárdra ugrik. Mindez úgy, hogy a közelmúltban több technológiai és compliance probléma is volt a neobanknál. Kezdve azzal, hogy tévedésből le volt kapcsolva a pénzmosást szűrő rendszerük.

A cikk szerint nem látszik olyan exit stratégia, amivel ezek az értékelések reálisak lehetnek. Startupokra van pénz a piacon, épp rekord negyedéve volt az európai kockázati tőkebefektetéseknek. Viszont míg a sikeres befektetési körök száma nő, az exitek száma eddig stagnált, idén pedig akár csökkenhet is. Ebben a startupok is ludasok, nem akarnak kiszállni az alapítók, hanem óriási cégeket építenek. Amelyeket rendkívül nehéz eladni. A képet rontja az európai alapítók relatív tapasztalatlansága – mondta a Financial Times-nak Victor Basta, a Magister Investors alapítója.

Végül a korai befektetőknek sem jó a mostani gyakorlat, mert egyre többet kell várniuk arra, hogy pénzükhöz jussanak. Basta szerint a feszültség már érezhető, olyan befektetők, akik 6-7 éve tettek pénzt egy startupba, még mindig várnak az exitre. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy egy többmilliárd dolláros értékelésből ilyen exit is lesz.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?