Már a moszkvai bankok és az amerikai társkeresők is gondolnak a szörnyvadászokra. Talán már csak az Iszlám Államot nem hódította meg a Pokémon.

Két hete tombol a világban a Pokémon Go őrület. Múlt héten még csak azok a vállalkozások húztak hasznot a mobillal elfogható szörnyekből, ahová maguktól – vagy a hely gazdája által lerakott pokémoncsalit követve – mentek a játékosok. Egy hét azonban elég arra, hogy a legtöbb cég észbe kapjon, és megpróbáljon valahogy hasznot húzni a játékosokból.

pokémon
Körülbelül ezt csinálja most a világ. Bár vannak, akiknek már elegük van a szörnyikékből.
(fotó: Nabeel Hyatt / Flickr CC-BY-SA)

A bankok közül a Sberbank volt a leggyorsabb, már múlt héten felmérték, hogy melyik fiókjaik környékén van PokéStop, azaz olyan pont, ami hasznos felszereléseket ad a játékosoknak. Ezekhez központilag helyeztek ki pokécsalikat, hogy a játékosokat a bankfiók közelébe csalogassák. Ha pedig már ott voltak, felkínáltak nekik egy ingyenes balesetbiztosítást, amit egy becenév és egy telefonszám megadása után igénybe lehet venni.

Persze nem minden banki szakember gondolja ekkora lehetőségnek a virtuális szörnyeket. David Gerbino az American Banker cikkében egyenesen azt fejtegeti, hogy

Inkább segítenék embereknek egy jelzáloghitelt újrafinanszírozni vagy felújítani a házukat, mint ingyen pokélabdákat, gyógyitalokat vagy elfogható Pokémonokat adni nekik.

Egy Long Island és egy Bulbasaur lesz

A többség egyelőre azonban ezerrel pörög a Pokémonokon. A Yelp amerikai étterem, szórakozóhely és mindenféle szolgáltatás felhasználók által működtetett értékelő oldala már be is vezetett egy új szűrőfeltételt a keresőjében. Eddig csak árkategória, nyitvatartási idő, távolság és értékelések szerint lehetett szűrni, mostantól azonban már lehet csak olyan helyeket kérni, ahol van PokéStop. A szakácsok először nem nagyon örültek a funkciónak, ám kiderült, hogy a vadászni érkező játékosok esznek és isznak is, ha már bementek egy étterembe.

A Long Island Ice Tea az a koktél, amit a gyűjtsd össze mindet szellemében féltucat rövidből kevernek
A Long Island Ice Tea az a koktél, amit a gyűjtsd össze mindet szellemében féltucat rövidből kevernek
(fotó: Ville Säävuori / Flickr CC-BY-SA)

Tedd le a Pokémont, most!

Közben már feltűntek azok a hangok is, amik szerint az egész pokémonosdit most kellene abbahagyni. Juan Buis a The Next Weben megjelent véleménycikkében azzal érvel a szörnygyűjtés értelmetlensége mellett, hogy a játék

  • megeszi az időnket (és a pénzünket)
  • megnyerhetetlen
  • nem lehet benne jobbá válni, mert az ügyesség nem játszik benne szerepet
  • a Pokémon-gyűjtésre szánt időben akár hasznos dolgokat is lehet csinálni

Pokémon vadászat kéz a kézben

Egy cég már azt is kitalálta, hogy mi az a hasznos időtöltés, amihez passzol a szörnygyűjtés. A PokeDates húsz dollárért – az nagyjából hatezer forint mai árfolyamon – szörnyvadászós randit szervez nekünk. A reménybeli párok egy megadott PokéStopnál vagy PokéGymnél találkoznak, majd együtt indulnak vadászatra. A randiszervező regisztrációkor egy pár kérdésből álló kérdőívet is kitöltet a felhasználókkal, hogy ne teljesen véletlenszerűen sorsoljon egymás mellé embereket.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?