Úgy érzik az amerikai futárok, hogy a vírus alatt több mint kétszáz százalékot növekedő cég rajtuk akar spórolni. A Shipt egyelőre játssza a hülyét.

Csak a sajtófotókon mosolyognak mostanában a Shipt futárai (Fotó: Shipt)

A hakni gazdaságban (gig economy, nem jó szó, de nem tudunk jobbat) dolgozók státuszáról sokat írtunk már. Leginkább azért, mert ezeket a munkavállalókat részben elrejti előlünk a rendelési app és a nagyon kényelmes fintech megoldások. A futárokkal csak egy pillanatra találkozunk, ha egyáltalán találkozunk. Azt pedig, hogy hogyan élnek meg, ők milyen vásárlói viselkedésekkel találkoznak, nem mesélik el.

Most épp a Shipt nevű amerikai kiszállítós startup miatt téma megint az ilyen appok pénzügyi működése. A Shipt új díjazási algoritmust próbált kidolgozni, amely azonban a futárok szerint az összes tesztelésre használt városban csökkent a futárok fizetése. Július 15-én a futárok munkabeszüntetéssel tiltakoznak az új árazási megoldás ellen.

A fizetéscsökkentés különösen azért háborítja fel a Shiptnek dolgozókat, mert az Egyesült Államokban még dühöngő vírus miatt a munkájuk különösen veszélyes. A lakásaikba zárkózó emberek pedig inkább kiszállítva rendelik a mindennapi élelmiszereket is, nem mennek boltba. Azaz a Shipt több pénzt keres, mint valaha.

(Fotó: Shipt)

A díjazási struktúra átalakítása a cég szerint jobban tükrözi, hogy mennyi munka van egy-egy bevásárlás kezelésével. Az eddigi fix kiszállítási díj helyett most becsült vezetési időt, a bevásárlólista hosszát és azt is belekalkulálják az árazásba, hogy mennyire lehet tele a bolt. A cég szerint néhány rendelés kevesebbet jövedelmez így a futároknak, átlagban azonban ugyanannyit fognak keresni.

Ezzel szemben a futárok azt tapasztalták, hogy 40-50 százalékkal kevesebb pénzt kapnak. Emellett problémát jelent az is, hogy a borravalót nem utalja át nekik a cég. A futárok néhány hete tárgyalásos úton próbálták rendezni a problémáikat a céggel, az azonban egyelőre nem ért rá válaszolni a megkeresésekre. A mostani munkabeszüntetés nem az első lesz a Shipt történetében: áprilisban már volt egy ilyen tiltakozás.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?