Csak azért nem fér el egy söralátéten a brit fintech által elkészített adóbevallás, mert digitálisan zajlik minden.

Csak azért nem fér el egy söralátéten a brit fintech által elkészített adóbevallás, mert digitálisan zajlik minden.

A félig robot azt jelenti, hogy a lényegi munkát emberek végzik (Fotó: TaxScouts)
A félig robot azt jelenti, hogy a lényegi munkát emberek végzik (Fotó: TaxScouts)

Annyira fel van pörögve a fintech, hogy már a startupokból is startupok nőnek ki. A TaxScoutsot a nemzetközi pénzküldést megváltoztató Transferwise és a számlázási segítséget és üzleti hitelt nyújtó Marketinvoice egykori alkalmazottai alapították. Ahogy a név sugallja, a cége az adózáshoz kapcsolódik, az adóbevallást akarja egyszerűbbé tenni az Egyesült Királyságban.

Mark Abramov vezérigazgató szerint, aki a Transferwise nyolcadik alkalmazottja volt, van a piacon hely. Szerinte az adóbevallás elkészítése vagy bonyolult, ha az ember maga készíti, vagy drága, ha könyvelőt bíz meg vele. A TaxScouts egyszerűsíti és automatizálja a bevallás nagy részét, a bevallás beküldéséhez pedig egy, a rendszerben regisztrált könyvelő segítségét veszi igénybe – írja a Techcrunch.

A szolgáltatás díja 99 dollár és egy nap alatt elkészítik a dokumentumot. Az teszi ezt az árat és sebességet lehetővé, hogy egy egyszerű, nagy ikonos menüs oldalon a felhasználó már megadta milyen kategóriába tartozik, mennyi volt a bevétele. Mindezt anélkül képes megtenni, hogy előtte bele kellett volna olvasnia magát az adózás szabályozásába. Az oldalra fel lehet tölteni számlákat is, ha arra szükség van. A végén ülő könyvelő pedig egy teljes csomagot kap, amihez elvben már nem kell további iratokat bekérnie.

A TaxScouts jellemzően az egyéni vállalkozók és szabadúszók megoldása. De a vezérigazgató szerint a hakni gazdaság résztvevői – Uber sofőrök, Deliveroo futárok – is hasznot húzhatnak abból, ha gyorsan és olcsón profi adóbevallásuk lesz. Az utóbbin azért még csiszolna a cég, több adatforrás behúzásával akar például hasznosabb lenni az Uber sofőrök számára.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?