A Szilícium-völgy legyártotta azt a jövőképet, ami még a Különvéleménynél is ijesztőbb: lelketlen gépi pizza. Valószínűleg a Google is befektet a robotpizzériába.

A Szilícium-völgy különös ismertetőjele, hogy olyan problémák megoldására is van ott pár százezer dollár, amelyek nem is szorulnak megoldásra. A völgy adta az embereknek a vízbevitelt mérő okospoharat, a hétszáz dolláros, csak a saját zöldségcsomagjával működő lésajtoló okosmasinát, most pedig a pizzagyártást próbálja újra feltalálni.

Pizza_with_tomatoes
Lenyűgöző világban élünk, a pizzában több startup is van
(fotó: Fæ / CC-BY)

A Mountain View-i Zume Pizza konyhájában két robot is dolgozik. És nem ez az egyetlen különleges megoldás a cégnél. A kiszállítást olyan autókkal terezik megoldani, amelyek menet közben sütik a pizzát. Az újszerű pizzakészítési technológiától azt várják, hogy általa megszerezhetik az évi 9,7 milliárd dolláros házhozszállítási üzlet egy… szeletét. (Pardon!)

Mi leszünk az étel Amazonja

mondta a Bloombergnek Alex Garden, a Zume társalapítója és vezetője. Garden pályáján a mostani az első élelmiszerhez kapcsolódó állomás. Korábban a Zynga elnöke volt, a cégé, amely elárasztotta mindenki facebookos üzenőfalát FarmVille meghívókkal. A cégben a 37 éves Julia Collins képviseli a vendéglátós vonalat.

Great fathers deserve great pizza. We’re delivering greatness from 12pm-8pm today. #HappyFathersDay ?? #DailyPizza #FarmToPizza #DeliciousDelivered

See this Instagram photo by @zumepizza * 32 likes

A Zume a legnagyobb titoktartás mellett kezdett működni. Garden álnevet öltve keresett mérnököket, a sütővel szerelt kocsikat pedig egy jelöletlen garázsban szerelték össze. Az utolsó elemet, a pizzakészítő-robotot a svájci ABB robotikai céggel közösen kezdték megtervezni és megépíteni. A cég tavaly júniusban indult, az első robot sütötte pizzát pedig idén áprilisban adták el. A cég már készül az első kockázati tőkés körre, akár a Google is befektethet a Zume-be.

A Martha nevű robot egyelőre csak a pizzaszósz tökéletes – de nem gépiesen hibátlan! – elkenésére szolgál. A feltéteket és a sajtot emberek szórják rá. A különböző munkafázisok között szállítószalag hordozza az ételt. A szalag végén egy Bruno nevű második robot várja a sütni való pizzát, ő pakolja be a 850 fokos sütőbe.

Közjáték: így készül a robotmentes pizza

A sütés egyelőre a Zumenél is a konyhában történik hagyományos módon, de már készül az ötvenhat, egyesével ki- és bekapcsolható sütőt tartalmazó kocsi is. A jövőben az összerakott pizzákkal pakolják meg az autót, a sütő pedig csak a címhez érkezés előtt 195 másodperccel fog bekapcsolni.

Garden szerint őrületesen nyereséges üzletet talált.

Csak képzeljék el a Domino’s pizzaláncot a munkabérek nélkül. Gyorsan be lehet látni, mennyi nyereséget tud termelni.

Ez alapján a sajtot szóró és feltétet igazgató munkásoknek sem kell úgy készülniük, hogy a Zume-tól mennek nyugdíjba. Ha pedig a sütőautókat lecserélik önvezető kocsikra, akkor tényleg csak szoftverfejlesztő marad a cégnél.

Más robotok mások munkáját

Érdekes módon a PizzaHut is folytat robotos kísérleteket, de teljesen más irányból közelít. A cég egyik üzletében egy Pepper robot fog járni a vendégek között, hogy felvegye a rendelést és intézze a kártyás fizetést. A vásárlók által korábban vett termékek adatbázisát használva még ötleteket is fog adni.

A Domino’s ausztrál leányvállalata pedig egy hat mérföld megtételére képes autonóm kiszállítóegységet tervez bevetni. A Dru nevű robot úgy néz ki, mint egy kerekekre szerelt óriási bölcső.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?