Hiába legalizálták több amerikai államban a fűvásárlást, még mindig vannak buktatók az útban. A fintech segíthet, hogy ne legyen készpénzes üzlet a marihuána.

Hiába legalizálták több amerikai államban a fűvásárlást, még mindig vannak buktatók az útban. A fintech segíthet, hogy ne legyen kézpénzes üzlet a marihuána. Már a Microsoft is dolgozik a problémán.

Marijuana
A törvénymódosítás is készül, de a startupok gyorsabbak voltak
(fotó: Wikimedia Commons)

Egy egész ipar szorult be az egyes államok törvényei és az amerikai szövetségi jogszabályok közé. Hiába lehet több államban legálisan marihuánát vásárolni, a szövetségi törvények miatt mégis elesnek a marihuánacégek a banki szolgáltatások egy részétől.

A probléma megoldására természetesen van már fintech cég. A denveri Tokken 250 ezer dollárnyi kockázati tőkével vágott neki a kannabiszt árusító kis- és középvállalkozások megsegítésének. Az első appjuk a kereskedők és a bankok összekötését szolgálja, hogy a kereskedők kiszabadulhassanak a készpénz csapdájából. Készül azonban a vásárlókat segítő alkalmazás is.

A piac óriási lehet: a Marijuana Business Daily júniusi felmérése szerint a kereskedők hatvan százaléka nem vesz igénybe banki szolgáltatásokat. A marihuána és fintech startupok helyzete hamarosan egyszerűbbé válhat, a Senate Appropriations Committee múlt héten fogadta el a fűkereskedők banki szolgáltatáshoz jutását megkönnyítő törvényt.

A szövetségi kormánynak nem kellene Oregon legális marihuána kereskedőit arra kényszerítenie, hogy sportszatyornyi készpénzt cipeljenek magukkal, ha adózni akarnak, ha ki akarják fizetni az alkalmazottaikat, vagy be akarják fizetni a számláikat

– mondta Jeff Merkeley szenátusi képviselő, a törvénymódosítás egyik atyja.

A kormány mellett a nagy cégek is felfigyeltek a lehetőségre. A Los Angeles-i Kind Financial mobilos fizetést fejleszt, banki megfelelőségi tanácsadást végez, és a boltokba szerelhető kioszkokat is gyárt. Múlt héten pedig a Microsoft jelentette be, hogy partneri szerződést köt a Kind Financial-lel, hogy a marihuánaipar kormányzati követését megkönnyítő megoldásokat fejlesszenek közösen. Ha lassan is, de az ellenőrzött, szabályozott fűkereskedelem összes eleme létrejön.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?