Motorok és pumpák zajait fülelve takarít meg karbantartási költségeket egy amerikai startup. Az ipari IoT-ben őrületes pénzek fognak mozogni az ilyen találmányoknak hála.

A semmiből tűnt fel egy 1,8 millió dollárból gazdálkodó amerikai startup, ami a gigantikus ipari berendezések műszaki állapotát képes ellenőrizni. A Petasense azt ígéri, hogy váratlan kiesések helyetti tervezett karbantartásokkal spórolhat pénzt a cégeknek.

A Petasense eszközei és szoftverei azt figyelik, hogy milyen frekvencián rezonál az ipari berendezés. A rezgés akkor is megvan, ha gép új és tökéletesen működik. Ahogy azonban kopnak az alkatrészek úgy változik a frekvencia. A Petasense szenzorai folyamatosan mérik az egyes berendezések rezgését, feltöltik a felhőbe, elemzi, és olyan visszajelzéseket adnak, ami alapján meg lehet állapítani, hogy milyen állapotban van a gép.

Fotó: Pic Basement
Fotó: Pic Basement

A cég eddig nagy csenden működött, bár 2015 óta dolgoznak kockázati tőkéből. Mostanra az ipari IoT kellően nagy és jövedelmező terület lett ahhoz, hogy megérje előbújni a karbantartási költségeket és a nem várt üzemzavarokat csökkentő megoldással.

A Petasense egyes szenzorai 4-600 dollárba kerülnek majd, fejlettségtől függően. Emellett a felhőszolgáltatás és az analitika is előfizetéses rendszerben lesz elérhető. Olyan összegek ezek, amelyek egy üzem építése vagy gépekkel való felszerelése során elenyészően kicsinek számítanak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?