A brit fintech ugyanazt csinálja, amit a többi spórolós app. Mégis úgy tűnik, jobban kitalálták a terméket és érdekesebb partnerségeket dolgoznak ki.

A brit fintech ugyanazt csinálja, amit a többi spórolós app. Mégis úgy tűnik, jobban kitalálták a terméket és érdekesebb partnerségeket dolgoznak ki.

Forrás: Plum
Forrás: Plum

Nem volt annyira jó évük a chatbotoknak, mint vártuk. Lassan be kellett vallani ezt. A technológiától az első izgalom hevében mindenki azt várta, hogy ellepi a piacot, minden weboldalra intelligensnek ható, ebéd- és cigiszünetet nem tartó, inszomniás csevegőrobotok költöznek be. A valóságban persze kiderült, amit a játékfejlesztők már rég tudtak, csak senki sem kérdezte őket, hogy több lehetséges forgatókönyvet követő, értelmes, az ügyfelet kiszolgáló beszélgetéshez nem egyszerű forgatókönyvet írni. Ami pedig nem hat beszélgetésnek, az valójában csak egy menü, ami a Messengerben jelenik meg.

A fentiek egyike sem katasztrófa. Az izgalom lecseng , a technológia pedig a helyére kerül. Ez a folyamat szinte mindennel lejátszódik, a piac hajlamos elsőre túlárazni az új trükköket.

A TransferWise-től kilépett Victor Trokoudes által alapított Plum, amely a pénzügyek kezelésében akar segíteni a mobiljukon élő embereknek, most megpróbálkozik a chat hasznosításával. A fintech a szokásos eszköztárból dolgozik: fel tudja kerekíteni a vásárlásokat, képes havi megszabott összeget elspájzolni, és az új, mesterséges intelligencia alapú befektetési funkciója pedig ezeket a pénzeket képes meg is forgatni.

Az eszköz előbb felméri, hogy mennyire hajlandó kockázatot vállalni az ügyfél. Majd amikor ezzel megvan, akkor több befektetési csomagot ajánl. Ezek tematikus befektetési kosarak, amelyek olyan általános témáktól, mint a tech vagy a fejlődő piacok tartanak olyan bonyolultabb koncepciókig, mint az etikus vállalatok. A funkció használata havi egy fontba plusz a befektetett összeg 0.15 százalékékába kerül évente.

A fentiek mellett a Plum feltalálta a digitális rezsicsökkentést is. Ha azt veszi észre az automatika, hogy az ügyfelek jobban járnának egy alternatív energiaszolgáltatóval – a cég az Octopus nevű zöldenergiás céggel van szerződve – akkor javasolja a váltást.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?