Az e-kereskedők védelmére már van program, ez azonban nem ok arra, hogy a gépünkön ne legyen vírusirtó.

Magát és a pénzét sodorja veszélybe, aki nem védi a számítógépét. Egy izraeli cég olyan szoftvert kínál, amivel az internetes kereskedők legalább a saját rendszereiket meg tudják védeni az ügyfelek gépein futó kórokozóktól.

vírus
Hiába biztonságos a bank, ha a gépünket megfertőzték
(fotó: Yuri Samoilov / Flickr CC-BY)

A bankok és ügyfeleik közötti kommunikáció pedig csak akkor lehet biztonságos, ha a két végpont, a szerver és az otthoni PC, biztonságos. Még az adatforgalom titkosítása sem ér semmit, ha a támadó lát mindent, ami megjelenik a monitoron és képes rögzíteni az összes leütött billentyűt.

A Namogoo biztonsági cégként a saját termékében látja a megoldást. Olyan tűzfalat ajánlanak, amely a tranzakció vagy a vásárlás ideje alatt biztonságos kapcsolatot teremt a két gép között. A tűzfaluk az ügyfél életét nem teszi biztonságosabbá, neki továbbra is probléma lehet, ha kártevők garázdálkodnak a gépen. A bank viszont biztos lehet abban, hogy a feltört ügyfél böngészőjén keresztül nem tudnak továbbjutni a banki rendszerbe a támadók. Egy-egy vírusos gép nem teszi megszerezhetővé az összes ügyfél adatát.

A cég szoftvere a felhasználó cselekedeteit vizsgálva működik. Ha valami gyanúsat észlel a program, akkor valós időben riaszt vagy blokkolja a tevékenységet. A szoftver gépi tanulás segítségével ismeri fel az újabb támadási formákat.

És hogy otthon se legyen vírusa

A Namogoo szoftverei nem nyújtanak megoldást a felhasználók gondjaira, sőt egyelőre olyan bankszámlák sincsenek, amelyekhez járna egy vírusirtó. Évi tíz-húszezer forintból azonban már olyan vírusirtót lehet venni, ami eséllyel veszi fel a harcot a gyakori kártevőkkel. Ez az oldal segít választani az alternatívák közül. Az aznap felfedezett és támadásra használt sebezhetőségek (ezeket hívják zero daynek) ellen ugyan ezek a programok sem használnak. Egy-egy ilyen alig ismert hibát jellemzően amúgy sem a neten vásárolgatók ellen vetnek be, hanem cégek ellen.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?