Egy dolog egészen biztos, az Egyesült Államokban vasvillával szórják a kockatőkések a pénzt a startupokra. És Kína sem szeretne lemaradni.

(Lisa Brewster / Flickr CC-BY)
(fotó: Lisa Brewster / Flickr CC-BY)

Anand Sanwal, a CBI Insight elemzője hírlevelében arról írt, hogy 361 olyan cég van a világon, amelyeknek az értékelése több 1 milliárd dollárnál. Ezek együttes értéke 1,1 billió dollárra rúg. (A billió, angolul trillion, a tíz tizenkettedik hatványa, azaz ezermilliárdos nagyságrend.) Az még esetleg hasznos lehet tudni, hogy ehhez az értékeléshez a 361 darab cég összesen 275 milliárd dollárhoz közeli összeget szedett össze kockázati tőkebefektetésként.

A skála rendkívül széles a fintechtl az IT-biztonságig terjed a startupok által lefedett terület. A fintech azonban az egyik legnépesebb kategória a listán. Hasonlóan népszerűnek csak az internetes szolgáltatások, a mesterséges intelligencia és az e-kereskedelem számít. Az e-health, azaz a digitalizálódó egészségügy például még nem annyira népszerű, mint a fintech. Pedig ez egy izgalmas terület, amit az atom nagy csalással rengeteg pénzhez jutó, majd lebukó Theranos sem tudott lefékezni.

A lista legértékesebbnek tartott cége a vállalati levelezést chatszobákra cserélő Slack, amelyet 7,1 milliárd dollárra értékelnek. A vállalat hamarosan tőzsdére lép, akkor kiderül, hogy a piac egyetért-e az app értékelésével. A fintechek közül a 22,5 milliárdos Stripe a legértékesebb, a második helyen a kilenc milliárdos kínai Chehaoduo autókereskedelmi platform és koreai Coupang e-kereskedelmi platform áll fej fej mellett.

A szokásos nevek – Didi, WeWork, Airbnb – mellett meglepő, hogy a legértékesebb cégek között helyet kapott a Juul nevű e-cigiben utazó cég is a maga 50 milliárdos értékelésével. Az egymilliárd dollár feletti becsült értékű cégek 49 százaléka az Egyesült Államokban található, Kína a második a maga 28 százalékával, a harmadik helyen pedig Nagy-Britannia áll 5 százalékkal.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?