Észtország a kilencvenes évek elején szegényebb és elmaradottabb volt a szomszédainál, az ország vezetése viszont belátta, hogy az informatika a jövő. Így lettek startupország.

Észtország a kilencvenes évek elején szegényebb és elmaradottabb volt a szomszédainál, az ország vezetése viszont belátta, hogy az informatika a jövő. Így lettek startupország.

(Forrás: Brain Bar Budapest)
(Forrás: Brain Bar Budapest)

Technológia mindenhol van, mindenki számára hozzáférhető. A lényeget abban látják, hogy a megfelelő szabályozási környezet és törvények is rendelkezésre álljanak a technológiához. Akkor építhetnek rá cégek és startupok, ha egyértelmű, mit és mire lehet használni. Ezzel a gondolattal vágott bele a jövő fontos kormányzati szolgáltatásairól szóló előadásába Toomas Hendrik Ilves, Észtország korábbi miniszterelnöke a Brain Bar Budapesten.

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy megtanultam programozni 14 évesen, ami 49 évvel ezelőtt volt. Nem vagyok geek, de nem féltem az IT-től

– mondta Ilves.

Amikor pedig hosszú idő óta az első amerikai észt nagykövetként az USA-ban nézte végig, hogy megjelenik a Mosaic, a világ első webböngészője, érezte, hogy az internet egy olyan terület, ahol az észtek is versenyképesek is lehetnek.

Az ország az összes iskolát felszerelte számítógépekkel és bekötötték az internetet, azzal az indíttatással, hogy valakik csak rájönnek az iskolákban, hogy mire jó ez. Ilves elmondása szerint nagy elégtétel volt, hogy amikor miniszterelnökként startupokat látogatott, akkor sokan mesélték el, hogy az iskolai internetes program indította el őket az úton.

Szerencse volt, hogy a Kazaa fájlmegosztó feltalálói megúszták a börtönt. Hogy a Skype alapítói megmutatták, hogy Észtországból is lehet startupmilliomossá válni. A kormány pedig a chipes igazolványok kiadásával folytatta a társadalom digitalizálását. Ezekkel a biztonságos identitást lehetővé tévő eszközökkel szolgáltatásokat lehet igénybe venni, titkosítani lehet, majd erre a rendszerre felépítették a digitális adóbevallást és a digitális gyógyszer recept rendszert is.

Lassan terjednek az igazán nagy újítások

A gyógyszeres rendszert öt éves tárgyalássorozattal sikerült kiterjeszteni Finnországra is. Ilves álmodik arról, hogy az egész EU-ban is működhetnének hasonló rendszerek. Mindezekhez azonban erős és biztonságos digitális identitásszolgáltatásra van szükség, amelyet szerinte a legjobban az állam tud szolgáltatáni.

És hogy mit javasol a digitalizáció ekkora híve azoknak, akik ma is hatalomban vannak?

Legyen fogalmuk arról, hogy mi történik a technológiában.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?