Mi az amiből nincs elég a banki világban? Aki rávágta, hogy blockchain konzorciumból, az írja be a pirospontot, és legyen magára nagyon büszke.

(Fotó: BTC Keychain / Flickr CC-BY)
(Fotó: BTC Keychain / Flickr CC-BY)
(fotó: BTC Keychain / Flickr CC-BY)

A spanyol Cecabank és a Grant Thornton gondolt egyet és az Ethereumra és a Hyperledgerre építő blockchain konzorciumot hozott létre. A cég a pénzmosás elleni harcot és az ügyfelek megismerését (KYC) tűzte zászlajára. Az alapításról hírt adó közleményt pedig teleszórták hárombetűs rövidítésekkel, hogy mindenki komolyan vegye őket.

Azaz KYC-t fognak csinálni DLT alapon AML-törekvésekkel. Ebből a KYC a felhasználó megismerés (know your custumer), a DLT az elosztott főkönyv (distributed ledger), az AML pedig a pénzmosás elleni törekvések (anti-money laundering).

Ha a hárombetűs rövidítéseken felülemelkedünk, akkor a konzorcium a meglevő folyamatok gyorsítására és új üzleti modellek kidolgozására törekszik. Ehhez pedig a bankok közti ötletelésnek, közös fejlesztésnek teret adó teret akarnak létrehozni.

Akinek a spanyol kezdeményezés nem jönne be, az R3 nevű másik, számillió dolláros nagyságrendben megfinanszírozott blockchain konzorciumba állhat be. De akad egy, a Microsoft Azure technológiájára és az Ethereumra építő másik versenyző is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?