Az egyik legismertebb BNPL cég korábban még hatvanmilliárdos értékelés mellett akart tőkét bevonni, de mostanra jóval kevesebbre lőnek. A tech cégek visszaesése elérte a fintecheket is?

(Fotó: Klarna)

A pénzügyi részvények ára jelentős csökkenésben van egy ideje. Utoljára a dotkom lufi kipukkadásakor volt ilyen hosszú csökkenési trend, mint mostanában. A fintech piac is elkezdett hűlni, de az első igazán nagy hírre mostanáig kellett várni.

Az idei év nagy trendjének a BNPL-vásárlásnak – az egyszerűség kedvéért kártyás vásárláshoz kötött azonnali áruhitel – a legmenőbb szolgáltatója, a Klarna is bajban van az újabb tőkebevonással. A korábban 46 milliárd dollárra értékelt fintech startup a jelenlegi befektetési körben már csak 30 milliárd dolláros értékeléssel számolnak. Azaz 16 milliárd dollár, a cég értékének harmada felszívódott.

Nagyon nem kell sajnálni a Klarnát, így is egymilliárd dollárnyi tőkét próbálnak bevonni. Azt viszont érdekes lesz a pálya széléről figyelni, hogy sikerül-e nekik. Az első tervek, amelyek a tech szférába tartozó részvények gyengülése előtt kiszivárogtak még 60 milliárdos értékelésről szóltak.

A Klarnának nem volt erős éve a 2021-es még terjeszkedési fázisban lévő fintech startuphoz képest sem. Azt évet 748 millió dolláros veszteséggel zárta, amelyet főként az új piacok felé való nyitás és az ügyfélszerzés költségei pumpáltak ennyire magasra. Az előző évben még csak 150 milliós veszteséggel üzemelt a cég, amihez képest 2021-ben 400 százalékot emelkedett az összeg.

A cég eldicsekedhet azzal, hogy 150 millió aktív felhasználója van, napi kétmillió tranzakciót kezel és több, mint 400 ezer kereskedelmi partner rendszerébe van beépítve. Kérdés, hogy mire lesz ez elég.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?