Saját kriptopénzt tervez az ember, aki a huszonegyedik század legfontosabb internetes technológiáját feltalálta, mégse gazdagodott meg belőle.

(Fotó: Zach Copley / CC-BY-SA)
(Fotó: Zach Copley / CC-BY-SA)

Gyorsan lelőjük a poént: a feltaláló Bram Cohen, akinek a bittorrent technológiát köszönhetjük. A találmányra alapított céges is Cohen, de nem lett hatalmas üzleti siker. Ugyanakkor a lekalózkodott sorozatok – lassú vagy, Netflix! – mellett számtalan dolgot kapunk még torrenten. Például a World of Tanks vagy a Blizzard játékai Cohen találmányát használva juttatják el a frissítéseket a játékosokhoz, mert olcsóbb, mint egy nagy kapacitású szerver működtetése.

Cohen kriptopénzes törekvéseiről a Torrentfreak oldal számolt be. Értesülésük szerint a programozó egy ideje figyelemmel kíséri a kriptopénzek világát. Nem befektetőként érdekli a techológia, hanem programozóként, aki sok megoldásra váró izgalmas problémát lát maga előtt. Egyszer egy hasonlót pedig már megoldott: a nagy fájlok olcsó terjesztését.

Cohen 2005-ben a Bittorrent technológiát magyarázza (Fotó: irina slutsky / CC-BY)
Cohen 2005-ben a Bittorrent technológiát magyarázza (Fotó: irina slutsky / CC-BY)

Cohen egy stanfordi bitcoinos konferencián tűnt fel, ahol a tanulmányáról beszélt, amely a rendelkezésre álló tárhely (proof of space) és a rendelkezésre álló idő (proof of time) bizonyításának megoldásáról szól. A bitcoin hagyományosan a munka bizonyítását használja: az kaphat egy blokk ellenőrzésekor létrejövő bitcoinokról, aki belerakta a munkát, nagy mennyiségű, matematikai műveletet végzett el. (Részletesebben a bitcoin wiki cikkünkben írunk erről.)

Még elvarrja a szálakat a bittorrent körül

Cohen szerint a kriptopénz kevésbé lenne pazarló, ha az elvégzett munka helyett tárhelyhez kötnék a fenti lottót. Ezt az ötletet a gyakorlatban is ki akarja próbálni, úgyhogy kriptopénzes céget alapít és új pénzt bocsát ki.

És ha már nekiugrik, több olyan hibát ki akar javítani, amelytől a bitcoin szenved. A Cohen-féle pénz kevésbé lesz központosított. Ahhoz, hogy a cég elinduljon, még pár dolgot el kell intéznie a bittorrentes cégében, de egy-két hónap múlva elindul a programozó új vállalkozása.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?