Ha igen, helyesen teszed, ha nem, akkor viszont érdemes megismerkedned vele. Nem csak menő, de kényelmes is egy sor funkciót úgy használni, hogy a kisujjadat sem kell megmozdítanod.

Okostelefon – ez a szó tökéletesen kifejezi, mire képesek a mai mobilok. A fejlődés olyan gyors, hogy már az alsó középkategóriás készülékek is számtalan lenyűgöző funkcióval és képességgel rendelkeznek. Olyannyira igaz ez, hogy a felhasználók zöme ezeknek csak töredékét használja ki. 

Az egyik ilyen, méltatlanul mellőzött funkció a hangvezérlés. Ma már az androidos telefonok és az iPhone-ok egyaránt képesek erre, tehát szinte biztos, hogy a te is működtetheted úgy a telefonodat, hogy beszélsz hozzá. 

Szia Google! Szia, Siri!

A hangvezérlés bekapcsolása

Az androidos telefonoknál mindenekelőtt állítsd be a telefon nyelvét egy olyanra, amelyen működik a hangvezérlés. Az alcím kissé megtévesztő lehet, mert a magyar sajnos egyelőre nincs köztük, de az angol például igen. 

Ha ezzel megvagy, nyisd meg a Google appot, majd a jobb alsó sarokban koppints a “Több…” gombra. Ezután válaszd a Beállítások menüponton belül a Hang elemet. Ezen belül pedig a Voice Match-re koppintva aktiváld az Ok Google funkciót, vagyis a hangvezérlést. 

A hangvezérlés használata

A hangutasításokat mindig kezdd azzal, hogy azt mondod: “Ok, Google…”. Sok telefonon működik a “Hey Google…” (vagyis a “Szia Google!”) utasítás is. Sőt, ha úgy tartja kedved, a szokásos módon is megnyithatod a Google appot, és rákoppinthatsz a mikrofonra – de ha már hangvezérlés, akkor miért ne hangutasítással aktiváld a rendszert?

Ezután pedig jöhet az a dolog, amit szeretnél végrehajtani. Például mondhatod, hogy “Hey, Google, open Messenger” – és az okos Google asszisztens rögtön megnyitja neked az appot. Persze egy másik appot is megnevezhetsz, és akkor azt fogja megnyitni. De érdeklődhetsz is, kérhetsz bizonyos információkat. 

Ha például megkérdezed, hogy “Ok Google, do I need an umbrella tomorrow?” (“Ok Google, vigyek holnap esernyőt?”). Erre egy igen részletes választ fogsz kapni a holnapi időjárásról, tulajdonképpen egy profi időjárás-jelentést. De nem csak a képernyőn olvashatod a legfrissebb adatokat: a Google asszisztense szóban is ismerteti a várható időjárást. 

Mire jó még a hangvezérlés?

Rengeteg mindenre. Néhány példa:

  • Módosíthatod a Google-fiókod, illetve a telefonod különféle beállításait.
  • Eseményeket hozhatsz létre a naptárban.
  • Módosíthatod az ébresztőóra beállításait.
  • Megnézheted az sms-eidet.
  • Felhívhatsz bárkit, akinek neve és száma szerepel a névjegyek között.
  • Sms-t és e-mailt diktálhatsz és küldhetsz.
  • Elindíthatod egy zene lejátszását.
  • Rákérdezhetsz annak a számnak a címére, ami éppen szól.
  • Fotót vagy szelfit készíthetsz.
  • Ha azt mondod, hogy “Hey Google, I’m hungry” (“Szia Google, éhes vagyok”), akkor rögtön megkapod a környékbeli éttermek listáját.
  • Ugyanez működik a thirsty kifejezéssel a környékbeli kocsmákra is. 
  • Igazából az ilyenfajta keresések száma majdhogynem végtelen. Ha például a Golden Gate hídról szeretnél képeket, természetesen azokat is kérhetsz, ha angolul erre utasítod a Google asszisztensét. 
  • Útvonaltervezésre is megkérheted hangutasítással a rendszert (a kulcsszó itt a “navigate”).

Természetesen az iOS-es telefonokon is rendelkezésre áll az Ok Google hangvezérlés-alapú szolgáltatása, ehhez azonban ki kell kapcsolni az iPhone-ok saját hangutasításokat követő asszisztensét, a Sirit. Persze kérdés, hogy érdemes-e, ugyanis az Ok Google az iPhone-okon jóval kevesebb funkcióval rendelkezik. Sirit viszont nagyon sok mindenre utasíthatod a fentiek közül. Ehhez először a fő gombot kell hosszan nyomva tartani, és a hangjelzés után már mondhatod is, amit szeretnél. 

A hangvezérlés természetesen egyes telefonos kiegészítők, például egy mikrofonos fülhallgató vagy egy Bluetooth headset segítségével is működtethető. Ugyanakkor, bár valószínűleg senki nem alkalmazza a hangvezérlést folyamatosan, órákon át, mindenesetre az akkumulátor számos más okból is lemerülhet. A filmek lejátszása vagy a játékok például különösen hatékonyan merítik az aksit. Ha a telefonod kompatibilis vele, ilyenkor jól jöhet egy vezeték nélküli töltő. Ennek segítségével kényelmesen újratöltheted, és használhatod ismét órákon keresztül – akár hangvezérléssel is. 


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 3 hozzászólás

  1. Csaba Szabó 2020.04.25

    Hang vezérlést magyarok x% azért nem használja mert nem magyar nyelvű a virtual aszisztens program mert 100% angol meg más nyelven tud a program csak magyart nem érti a hang vezérlő a telefonba.!!!!

  2. Kemény István 2020.04.26

    Egy újszülöttnek minden vicc új.
    2001-ben volt 3. telóm (a 47-ből 2020-ig) Ericsson R320 (Nem sony). Hanghívás – Hangvezérlés , utcazajban – majdnem-suttogva.
    Mennyi ideje:19 éve. Ennél csak jobb: MOTOROLA TIMEPORT L8079 , biztos nincs jobb hanghívás/vezérlés mezőnyben ; a Siemens és a Sony sem jutott a közelébe. Persze, U’no, „nagyi- telók” ezek mán-most; de ha nyomulás közben rászóltál, csinálta, mint a Mátrix-ban. Ja, az Nokia 8110 volt, nem volt hanghívás/vez. rajta. Az1. használható NOKIA hh,hvz. a 3650-ben („tehén”)-ben volt, és a Lumia csúcsai tudták még. That’s ALL.

  3. ፍቅር ይልቃል 2020.04.27

    Jó nagy marhaság. Először is minden hangutasítás előtt rá kell tapizni a mikrofonra. Kettő ha egy alkalmazás megnyílt, abból már csak tapizással lehet kilépni. Szóval ez a kisujjamat sem mozdítom, enyhe túlzás.

Vélemény, hozzászólás?