Ha nem is hét szűk esztendővel, de három szűk hónappal kezdődött a fintechek számára 2022. A CBInsigths adatai szerint jelentősen megcsappant a pénzügyi startupokba befektetett pénz.


Az év első harmadában 28,8 milliárd dollárnyi tőkét kaptak világszerte a fintech cégek. Ez 18 százalékkal alacsonyabb, mint 2021 hasonló időszakában volt. Legutoljára 2018 első negyedévében zuhant ennyit a fintechekbe fektetett tőke volumene.

Európában a trend nem érezhető, sőt egyelőre növekedett az összeg 39 százalékkal. A teljes befektetési össze 7,9 millió dollárra rúg. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ez kevesebb befektetésből állt össze. Még nagyobb növekedést tud felmutatni Kanada, ahol 80 százalékkal több pénzt – 615 milliót – adtak fitnech startupoknak.

Az első negyedév vesztese az Egyesült Államok, ahol 27 százalékos csökkenést lehet kimutatni. Viszont, ha az összeg nagyságát nézzük, illetve a tető alá hozott megállapodásokat, akkor panaszkodni valójuk nincsen: 489 tőkeinjekció történt összesen 13,3 milliárd dollár értékben.

Ázsia még rosszabbul járt, ott 44 százalékot esett vissza az összeg. Így az év első három hónapjában 4,8 milliárd dollárt fektettek be 388 különböző üzlet során.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?