A cég adataiból nem lehet kiszámolni, hogy mennyire éri meg a használata, de ha ötven eurónál több visszatérítést számol ki, akkor már hoz pénzt a konyhára mindenkinek.

(Fotó: Pictures of Money // CC-BY)

Bizonyos szempontból a magyarok el vannak kényeztetve, ha az adóbevallásról van szó. Még úgy is, hogy az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK-AbevJava) egy őrülten ronda, nagyon nem emberbarát program. Rendkívül sokan kapnak azonban a NAV által elkészített bevallástervezetet, és akiknek ilyen nem jut, azok is egy ingyenes programmal dolgozhatnak.

Az Egyesült Államokban például egymással versengő fizetős adóbevallás-készítő szoftverek vannak. Illetve az egy darab ingyenes megoldást igyekszik minél jobban eldugni a készítője, hogy helyette egy fizetős programot sózzon az emberekre.

A német Taxfix nevű startup erre a megfigyelésre építve indult el – írja a Techcrunch. Mostanra a harmadik befektetési körüket zárták le, amelyből az utolsó 65 millió dollárt hozott a konyhára. A cég a vacak és fizetős asztali szoftverek helyét akarja átvenni. Először kérdésekkel végigvezeti a felhasználót egy bevallás összeállításának lépéseit. Emellett a fizetési papírokat befotózva lehet adatokat bevinni az appba. Végül pedig be is küldi a bevallást.

Az app célja, hogy a létező legnagyobb adóvisszatérítést érje el. És itt jön a trükk. A Taxfix használata 35 euróba kerül, ha legalább 50 eurónyi adóvisszatérítést tud elérni az app. Ahhoz, hogy megítéljük, mennyire éri meg a Taxfix használata valójában olyan adatokra lenne szükség, amiket a cég nem ad ki. Amit tudni lehet, hogy százezernyi ügyfele van és nekik 270 millió eurót tett visszaigényelhetővé. Azt már nem írják, hogy hány év alatt és hány bevallásból.

A Taxfix egyelőre Németországban működik, de terveznek piacra lépni Franciaországban és Olaszországban is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?