A cég adatot gyűjt és nem fizet a partnereinek a legnevesebb amerikai inkubátorcég főnöke által alapított startup.

(Fotó: Worldcoin)

A startupvilág egyik legnagyobb hatalommal rendelkező embere Sam Altman, a Y Combinator kockázati tőkealap, inkubátorház és kapcsolati gócpont vezetője. Most mégis az általa alapított startup került a célkeresztbe.

A globális szegénység csökkentésére jött létre a Worldcoin nevű startup. A kriptopénz Afrikában indult el elsőként. A Buzzfeed oknyomozó cikke szerint a kezdeti időkben egy sarkot se kellett sétálni az afrikai nagyvárosokban, hogy valaki ne próbáljon az emberre tukmálni egy 20 dolláros kupont, egy Worldcoin pólót. Mindezért csak a The Orb, azaz A Gömb nevű kütyübe kellett belenézni, ami beszkennelte az így regisztrálók íriszmintáját.

Az írisz beszkennelésre azért volt szükség a Worldcoin szerint, hogy a Föld összes lakójának járó 20 dollárt senki se vehesse fel kétszer. Az ingyen pénz mellett ígértek még alapjövedelmet. Mindezt az Andreessen Horowitz és a Khosla Ventures finanszírozta több millió dollár befektetésével. Pár millió dollár igazán zsebpénz lett volna, ha a startup cserébe tényleg megszünteti a szegénységet.

A Worldcoin egyelőre nem indult el, a cég vitában áll az Orb üzemeltetőkkel, és nem nagyon lehet tudni, hogy mire szolgál a félmillió emberhez tartozó biometrikus azonosítási adatcsomag most. (Az írisz mellett a FaceID-hez hasonló 3D-s arcszkennelést is végez a gép, ám ezt állítólag nem tárolja.) A Buzzfeed által látott dokumentumok szerint százával vannak olyan Orb üzemeltetők, akik nem kapták meg az ígért fizetésüket. Mindemellett a közösségük felé ők a cég arcai, így a ki nem fizetett regisztráltak az ő nyakukra járnak.

(Fotó: Worldcoin)

A cég is elismerte, hogy csalódottságot is tapasztaltak, amiért a Worldcoin menet közben tanulja meg, mit és hogyan szeretne építeni. Ezekről a Worldcoin vezérigazgatója, Alex Blania kommunikációs és marketing problémákként beszélt a lapnak adott interjújában.

A Buzzfeed arra jutott, hogy a Worldcoin fő terméke nem a token, hanem az azonosítási technológia, amihez adatot gyűjtenek. A cég ugyan megígérte, hogy amint a technológiája készen van, törli az ügyfelek adatait, de egyelőre nincs kijelölt időpont ameddig ezt meg fogják tenni. Több országban felfüggesztette már a cég a működését a Worldcoin, ahelyett, hogy a felmerülő problémákat megoldotta volna a helyiekkel. Zimbabwéban, ahol a kriptót be is tiltották legalább két Orb üzemeltetőt tartóztattak le időlegesen.

Problémássá fog válni Kenyában is a Worldcoin működése, ahol a közelmúltban fogadtak el egy törvényt, ami a biometrikus adatok külföldre szállítását tiltja meg. Az ilyen tranzakciókhoz a helyi adatvédelmi hivatal jóváhagyására van szükség. Mivel a Worldcoin egyelőre azt sem jelezte a hivatalnak, hogy biometrikus adatokat gyűjt, feltételezhetjük, hogy a viszonyuk izgalmasan fog alakulni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?