625 millió dollárnak megfelelő kriptovalutát és stablecoint loptak el az Axie Infinity nevű szolgáltatásból.


Az Axie Infinity programot játéknak nevezi a fejlesztője, a benne elvégezhető feladatok is emlékeztetnek némiképp a játékokra. Megkülönbözteti azonban a hagyományos videojátékoktól az, hogy a felhasználók pénzt kereshetnek miközben küldetéseket teljesítenek. Még ha ez a pénz a kezdeti befektetéshez képest el is törpül. Illetve, hogy a program jövedelmezőségét növeli, ha maguk alá újabb tagokat szerveznek be, akiknek a bevételéből részesülnek. Ezt a felépítést már ismerjük más területekről, piramisjátéknak hívják, és a törvények tiltják.

Az Axie Infinity ügyében nem csak az tanulságos, hogy egy piramisjáték logikájú szervezetet kockázati tőketársaságok – köztük az Andreessen Horowitz – támogatnak. Legalább ennyire érdekes, hogy a programnak 1,8 millió napi felhasználója van annak ellenére, hogy a legoptimistább becslés (és 500 dollár elköltése) mellett is legalább öt hónap kell a pénz megtérüléséhez. A játékbeli jószágok inflációja és a játékbeli változások miatt azonban könnyen lehet, hogy ennek a többszörösére van szükség.

Fontos az is, hogy az Axie Infinityt nem úgy fosztották ki, hogy behatoltak a rendszereibe. Lassan megszokottá válik az, hogy a támadók az okosszerződésben maradt hibákat felhasználva fosztják ki a blockchaines cégeket. Ebben az esetben a betéteket és kivételeket is kezelő Ronin bridge volt a hibás. A hackertámadásra hat napja került sor, de csak mostanra terjedt el a híre annak, hogy a Sky Mavist kirabolták – írja a Coinbase.

Az Axie-t fejlesztő Sky Mavis leállította a tranzakciókat, emiatt új felhasználók sem szállhatnak be a programba. Emellett azt nyilatkozták, hogy a rendőrséggel együttműködve próbálják meg visszaszerezni az ellopott 173 ezer 600 ethereumot. Ami, tekintve hogy a blockchain elvben megváltoztathatatlan, így egy érdekes kísérlet lesz.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?