A blockchaines világ Wikipédiája akar lenni a frissen indult vállalkozás. Hisznek abban, hogy az ellenőrzött tudásért még fizetni is fognak.

A blockchaines világ Wikipédiája akar lenni a frissen indult vállalkozás. Hisznek abban, hogy az ellenőrzött tudásért még fizetni is fognak.

(Fotó: Lunyr)
(Fotó: Lunyr)

Amikor okosszerződésekről van szó, többnyire biztosításokra vagy kereskedést végző algoritmusokra gondolunk. A Lunyr azonban a Wikipédia blockchaines változatát akarja megcsinálni, ráadásul úgy, hogy fizet az elvégzett munkáért. A szócikkek az Ethereum blockchainen laknak majd.

A Lunyrra úgy lehet gondolni, mint az Ethereum tudás rétegére, amit közmegegyezés és gazdasági ösztönzés vezérel

– mondta Arnol Pham, az új kezdeményezés egyik atyja.

A távlati cél nem csak egy enciklopédia felépítése, hanem olyan API-t is adó szolgáltatás létrehozása, amelyet mesterséges intelligenciák tanítására, virtuális- vagy kibővített valóság alkalmazások alapjaként lehet felhasználni. Az Ethereum blockchainnek jelenleg nincs a blockchainen kívüli világra vonatkozó tudása, az alkalmazásoknak azonban szükségük lesz erre. A Lunyr alapítói úgy gondolják, az ő szolgáltatásuk lehet a megoldás.

A rendszer a jutalmazás mellett ellenőrzést is tartalmaz. Csak olyan tudás kerül be a rendszerbe, amit a felhasználók ellenőriztek. A tudás létrehozása és az ellenőrzése is jutalommal jár, ennek értéke a Lunyr rendszer értékétől függ, így a benne dolgozók érdekeltek a szolgáltatás sikerében

De már van Wikipédia, minek más?

A Wikipédia, bár az internet egyik legjobb projektje, korántsem hibátlan. Az enciklopédiának gyakran vetik a szemére, hogy nem csak a szerkesztők között egyenlőtlen a nemek aránya, de ez a tartalmon is meglátszik. Emellett gyakori kritika még, hogy a szubkulturális, nyomtatott tudományos munkákban még nem szereplő jelenségek szócikkeit – ide tartozik a teljes korai számítógépes és hálózati kultúra – hajlamosak törölni a szabályokhoz ragaszkodó szerkesztők. El kell azonban ismerni azt is, hogy több Wikipédia kihívó indult az elmúlt tíz évben, de még egy sem tudott labdába rúgni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?