Magyarázkodásra és leépítésre kényszerült a Coinbase. Olyan hackereket vettek fel startupostul, akik egyszer már nagyon csúnyán megégették magukat.

Kép: Pixabay

Mindent már a kriptopénzes világban sem lehet megtenni, jött rá a Coinbase. A cég óvatlanul felvásárolta a Neutrino nevű interetes biztonsági startupot, de vagy nem nézett utána rendesen, hogy kik alapították vagy nem tartotta aggályosnak. A bejelentés után kirobbanó spontán népharagot most a cég leépítéssel és magyarázkodással próbálja megoldani.

Mi a baj a Neutrinóval?

A Neutrinót Giancarlo Russo vezeti, Marco Valleri a kutatási vezetője, a vezető technológusa pedig Alberto Ornaghi. A trió már bizonyított, korábbi cégükkel, a Hacking Teammel tele volt a sajtó. Egyrészt azért, mert kémprogramokat és támadó kódokat adtak el több országnak, köztük Kazahsztánnak, Szaúd-Arábiának és Szudánnak. Az utóbbi miatt pedig az FBI és az amerikai drogellenes hatóság, a DEA is nyomoztott utánuk.

Hol kellett volna hallani róluk?

A Hacking Team tulajdonképpen egészen jól működő cég volt, ha felül tudunk emelkedni azon, hogy milyen rezsimeket szolgált ki. (Nem kell felülemelkedni!) De 2015. július ötödikén összedőt a cég, amikor egy ismeretlen, Phineas Fisher álnevet viselő hacker egyrészt feltörte a Hacking Team szervereit, másrészt, ha már bent volt, meg is osztotta a világgal az ott talált 500 gigabájtnyi emailt, dokumetumokat, forráskódokat. Az anyagban voltak nulladik napi – azaz új és ezért nehezen kivédhető – támadókódok, olyan ügyek dokumentumai, amiket a Hacking Team sokáig tagadott, és egy csomó jelszó, amiből kiderült, hogy a hackercsapat tagjai is vacak jelszavakat használtak.

Mi lett az eset vége?

Mindenki röhögött egy jót az olaszokon. Emellett Olaszország visszavonta az engedélyüket, hogy kémprogramokat exportáljanak. Szudán tényleg nem volt szép húzás, meg persze Szaúd-Arábia sem.

Mit csinál a Coinbase?

Magyarázkodik. Nagyon.

„Múlt héten vettük a fáradságot és mélyebben beleástuk magunkat az ügybe” – írja a cég által kiadott nyilatkozat. De az a mondat is előfordul benne, hogy „nem mértünk fel kellőképpen mindent, a küldetésünket szem előtt tartva és a kriptós közösség értékeit figyelembe véve.”

A végededmény az lesz, hogy az egykori Hacking Team tagok távoznak a cégtől.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?