Garázs és menő iroda helyett hamarosan laborban fognak nőni a startupok.

Tavaly nagy pofont kapott a biotechnológia. A Theranos nevű, soha nem látott, szabadalmak és titkolózás védte technológiával rendelkező diagnoszikai startupról kiderült, hogy csupán egy lufi. Az egymilliárd dollár feletti értékelésű cég napok alatt nullázódott le, alapítója Elisabeth Holmes pedig ünnepelt startupperből bukott emberré vált.

Pedig ha a diagnosztikai cég bukásától eltekintünk, a biológiának jó éve volt. A CRISPR-Cas9 génsebészeti eszközzel olyan módosítások váltak lehetővé, amelyekkel többek között egyes örökletes betegségeket is el lehet kerülni. A befektetők biztosak lehetnek abban, hogy nagy robbanás előtt áll a terület.

(Fotó: Eelke / Flickr CC-BY)
(Fotó: Eelke / Flickr CC-BY)

A piacnak egy új kedvence már van. A GRAIL nevű, a rák korai felismerését lehetővé tévő startup második befektetési körében 900 millió dollárt gyűjtött össze különböző befektetőktől. A cég korábban 100 milliós tőkével indult el.

A GRAIL a Theranoshoz hasonlóan vérvizsgálattal próbálkozik. A tesztberendezéseiket azonban nem maguk építették, hanem anyavállalatuk, az Illumina gépeit használják. A módszer a vérben szabadon áramló rákos DNS-felismerésére épül. Ugyan a területen vannak versenytársa, de így is abban reménykedik a csapat, hogy akár 1,8 milliárd dolárnyi tőkét is képesek legyenek öszegyűjteni. Még a Goldman-Sachs is érdeklődik a befektetési lehetőség iránt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?