Valószínűleg utoljára írunk a Snapchatet és a Spectacles fotós szemüveget gyártó cégről. Tőzsdén kereskednek a részvényeikkel, megszűntek startupnak lenni.

17 dolláros árfolyamon nyitott és 24 dolláros árfolyamon zárt a legnépszerűbb fotós alkalmazást gyártó cég részvénye. Ezzel a cég értékelése 30 milliárd dollárra ugrott fel, a Snap két pimaszul fiatal alapítójának vagyona pedig újabb százmillió dollárokkal nőtt. A közönség őrjöng.

A Fortune elemzése szerint a két alapító azonban mégse akkora nyertese a történetnek, mint lehetne. A lap úgy véli, hogy az érdeklődés hasonló lett volna akkor is, ha magasabb árról indítják a részvényeket. Azaz a tőzsdére vonulás igazi nyertesei a Morgan Stanley, a Goldman Sachs és a J.P. Morgan kiemelt ügyfelei voltak, akik 145 millió dollár értékben Snap részvényeket 17 dolláros áron. Ezek a befektetési bankok szinte nulla kockázattal tettek szert nagy haszonra egy nap alatt.

A lényeg azonban változatlan, mostantól a piac árazza be a kockázati tőkebefektetők helyett, hogy mennyit ér a Snap. Illetve mostantól figyelnie kell a cégnek arra, hogyan keres pénzt a több milliónyi tini felhasználójából.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?