A pekingi Bitmain csak 2013-ban alakult, de már annyi pénzt csinált bányászchipek eladásából, mint a 24 éves chipgyártással foglalkozó Nvidia.

A pekingi Bitmain csak 2013-ban alakult, de már annyi pénzt csinált bányászchipek eladásából, mint a 24 éve chipgyártással foglalkozó Nvidia.

Millós eszköz, bár nem látszik rajta (Fotó: Gareth Halfacree CC-BY)
Millós eszköz, bár nem látszik rajta (Fotó: Gareth Halfacree CC-BY)

Három-négymilliárd dollár közötti profitot termelt tavaly a Bitmain bányászcég. A Bernstein piackutató becslése szerint a pár éve létező kínai cég beérte az Nvidia chipgyártót. A csapat egyik titka: a bitcoin árához igazították a Bitmain bányászgépek árait.

A Bitmain alig négy éve, a bitcoin-robbanás középidejében indult el. A pekingi központú cég azóta a bányászgép-gyártásban és a bányászatban is vezető szerepet ért el. A Bernstein elemzése szerint a cég alapvetően négy területen keres pénzt: chipet tervez, bányászgépet gyárt, mining poolt üzemeltet, valamint felhőszolgáltatásokat nyújt más bányászoknak.

A cég azért lehet ennyire sikeres, mert jókor léptek be a piacra. Kezdetben a processzorok számítási kapacitását, később a videokártyák erőforrásait használták a kriptopénz-bányászok a termelésre. Mindkettőnél hatékonyabbak azonban a bányászatra tervezett célchipek (ASIC). Az ilyen chipekből épített eszköz akár ötvenszer gyorsabb is lehet, mint egy videokártyás megoldás. A Bitmain bevételeinek nagy százaléka ilyen célchipekkel szerelt bányászgépek eladásából származik. A Bernstein becslése szerint 70-80 százalékra is rúghat az ASIC chipek és az Antminer bányászgépek részesedése a profitból.

A fennmaradó hányad lényegében talált pénz: bányászgép-hálózatok üzemeltetéséből, felhőszolgáltatásból és kriptopénzek eladásából további közel egymilliárd dollárt szedhetett össze a pekingi cég. A Bernstein-elemzés arra is kitért, hogy a Bitmain ügyesen emelte a kriptopénz árfolyamának növekedésével a termékeinek árát, így maximalizálta a profitját.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?