A VR is vacak, a filmnézés is szenvedés, ha a telefon csak lassan tud hangokat feldolgozni. Az egyik legmenőbb akcelerátorprogramba bejutott Superpowerednek van erre kész megoldása.

Ritkán panaszkodunk rá, de borzasztó, ha a hang nincs rendben. Tönkreteszi a filmeket, ha szemmel láthatólag más történik a képernyőn, mint amit hallunk. Akár tengeribeteggé is tehet egy VR-szemüvegben, ha elveszítjük a hang és a kép szinkronját.

A magyarok által alapított, Kápolnásnyéken fejlesztett Superpowered nevű cég a fenti problémákra akar megoldást nyújtan. Nem könnyű elmondani, hogy pontosan mit csinálnak, mert a felhasználó közvetlenül nem találkozik a termékükkel. A Superpowered megoldása mélyen be van építve az ezt használó appokban, és arról gondosodik, hogy a hangok feldolgozása minél gyorsabban megtörténjen

A legegyszerűbb talán az eredet felől közelíteni. Mielőtt a Superpoweredet elindította, Szántó Gábor, a cég vezetője egy DJ-appon dolgozott. Az appot később a Red Bull vette szárnyai alá, és rendezett vele partikat. A alkalmazás legfontosabb tulajdonsága az volt, hogy a program akkor cselekedett, amikor a felhasználója megnyomott egy gombot. Nem a másodperc töredékrészével később, nem akkor, amikor a gombnyomós animáció már lefutott, hanem azonnal. Ez kellett ahhoz, hogy a keverés, a számok közti váltás olyan természetes legyen, mintha nem is egy appban történne, hanem két lemezjátszón.

A Superpowered most azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy bekerült a Techstars Music akcelerátorába. A cég jelenleg elsősorban eszközgyártóknak licenceli a szoftverét. „Az Androidban sok a javítanivaló, főleg ott tudunk igazán komoly változást elérni. Például a hang késésének csökkentése elengedhetetlen a jó VR-hez” – mondta a Startupradar kérdésére Szántó Gábor.

A piac pedig csak nőni fog Szántó szerint azzal, hogy az androidos telefonokról is eltűnik a jack csatlakozó és USB-s fülhallgatókat kezdenek használni az emberek. „Az Android USB audio kezelése tragikus. Mi megoldjuk” – mondta Szántó.

A Techstars Music, amibe bekerült a Superpowered olyan zeneipari, technológiai cégek támogatásával rendelkezik, mint a Sony, a Sonos vagy épp a Warner Music. A program mentorai között pedig a Spotifytól, az Amazontól vagy épp a Ticketmastertől kölcsönkért szakemberek találhatók meg.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?