Régi hitvitája a startup világnak, hogy az ötlet a fontos vagy a megvalósítás minősége. Ha te abba a csoportba tartozol, aki az ötletét félti, itt van hét tipp a megvédésére.

Vannak startup alapítók, akik szerint az ötlet az nem sokat ér, ötletei mindenkinek vannak. Ők az ötlet megvalósításában, a terméket létrehozó csapatban bíznak. És vannak olyanok is, akik féltékenyen őrzik az ötletüket, mert olyasmit találtak, amivel még senki sem próbálkozott a piacon. Az utóbbi csapatnak nyújtott segítséget Mehul Rajput, összeszedve azt a hét módszert, amivel meg lehet akadályozni, hogy kiszivárogjon az ötlet.

Egy nagyszerű ötlet kell csak (Fotó: Robert Couse-Baker / Flickr CC-BY)
Egy nagyszerű ötlet kell csak (Fotó: Robert Couse-Baker / Flickr CC-BY)

1, Szelektív információmegosztás

A fejlesztőknek persze tudniuk kell a technikai részleteket, a befektetőknek hallani kell a termékről, de nem kell mindenkinek mindent tudnia.

2, Megfontoltan megválasztott professzionális kapcsolatok

Ha házon belül nem lehet a teljes appot elkészíteni, akkor alvállalkozókat kell bevonni. Ezek kiválasztásakor viszont már figyelni kell arra, hogy megbízhatók legyenek. A profik alkalmazása csökkenti az ötlet kiszivárgásának esélyét.

3, Mindig írass alá titoktartási nyilatkozatot

Nem ad teljes védelmet, a profizmussal együtt viszont hasznos lehet. Hátránya, hogy egyes alvállalkozókat és befektetőket elijeszthet a titoktartási nyilatkozat. Érthető módon senki nem akar peres ügybe keveredni, egy befektető pedig millió új ötletről hall, még az is elképzelhető, hogy egyazon ötlet több verzióját is bemutatják neki különböző csoportok. Emellet pedig nem árt, ha kéznél van egy jó  jogász, aki érti a területet, és nem most szagol bele abba.

4, Versenytárs-kizárási megegyezések

Ezek a szerződések attól tiltják el az embereidet, hogy a nálad tanultakat egy rivális vállalatnál kamatoztathassák. A cikk szerint az a remek bennük, hogy egy meghatározott ideig érvényesek az app megjelenése után is. Még az író is elismeri, hogy nehéz fejlesztőket meggyőzni arról, hogy ilyet írjanak alá, a megfelelő fizetés és motiváció kell hozzá.

(Ha pedig startup munkavállaló oldalról nézzük a kizárási megállapodásokat, akkor alá ne írjátok, amíg ki nem számoltátok, mennyi ideig szorultok ki a munkaerőpiacról miatta, és hogy ezt kifizeti-e a munka.)

5, Copyright

Egy ötletet nem lehet levédetni, de kódot, felhasználói felületet igen. Ez azonban csak a teljes, szolgai másolás ellen véd.

6, Trademark

Szimbólumok, ikonok, logók és nevek levédetésére alkalmas. Ezzel is lehet csökkenteni annak az esélyét, hogy az appot lemásolják.

7, Szabadalom

A szabadalmi védettség megszerzéséhez új, nem magától értetődő funkcióval is rendelkeznie kell az alkalmazásnak. Ha viszont van benne ilyen, akkor érdemes lehet nekivágni a szabadalom megszerzésének hosszadalmas procedúrájába.

Plusz egy

Nem kell ellőni az összes puskaport egyszerre. Egy jó app és több, egymást követő remek frissítés jobban meggyőzi a felhasználókat, mint ha az összes funkciót tartalmazó appal jelenünk meg, és soha nem érkezik hozzá semmi újdonság.

 

Forrás: TNW.com


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?