A tízmillió dolláros befektetés után az Asura új ügyfeleket tervez szerezni. A cég már most is száz parkolóban működteti MI-s rendszerét.

(Fotó: Jan Kaláb CC-BY-SA)

Nem csak azt lehet kamerás, szenzoros rendszerrel ellenőrizni, hogy ki vett el egy kakaós csigát vagy egy banános smoothie-t a bolt polcáról. A magyar Asura Technologies a parkolóházak kihasználtságát és a parkolódíjak beszedését bonyolítja mesterséges intelligencia alapú eszközzel.

Az ötletben a kockázati tőkés társaságok is látnak fantáziát. Idén januárban a GB & Partners tízmillió dollárt fektetett be az Asura amerikai leányvállalatába. Ezzel pedig többségi tulajdont szerzet a denveri székelyű Parking Revenue Recovery Services Incorporated nevű, parkolós üzletágban tevékenykedő cégben.

A PRRS 2019-ben kezdett együttműködésbe az Asurával azzal a céllal, hogy az amerikai piacon eladja a sorompó vagy fizetőkapu nélküli technológiát. Jelenleg több amerikain agyvárosban is működnek az automatikus fizetésre épülő, félig MI-s és félig fintech megoldású parkolórendszerek.

A cég tavaly kilenc amerikai államban működött száz kültéri parkolóban. A befektetéstől azt várják, hogy kétszáz új helyszínnel bővül majd azoknak a parkolóknak a száma, ahol a magyar startup rendszere működik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?